2023-07-10
深水埗鸭寮街唔再系执二手货及电子器材扫平嘢嘅天地,近几年深水埗都开始转咗位文青天地,今次特登去咗一间喺bookmark一段时间喺鸭寮街文青Cafe- loop Kulture.餐厅有两层,地下装修,以水泥灰色及木为主调,非常简约,楼上布置以露营主题作打卡位。另外餐厅四周布有不同的货架及都系比唔同嘅店主寄卖,感觉好像小型D2 Place。题外话,想赞一赞餐厅播放嘅歌都几好听今次一反常态想讲一讲cafe饮品👍忍唔住一个人点了两杯嘢饮,坐咗两个钟放空舒服吓青提茉莉花冰茶比起其他一般嘅水果茶,青提子确实系少见,用了新鲜青提子切粒,减少两格成汁加上茉莉花作冰茶上面加无花果碎,非常refresh,好饮,建议大家都可以试吓。热情果青吉梳打睇个名就知道系炎炎夏日必选,上枱第一眼就见到打卡恩物,冰粒是热情果及食用鲜花制作、青柑桔及果味饮桨摆得靓靓,配上一支泰国梳打水,客大以自己加水,美感及味道都非常之一绝,而且呢个配搭好适合夏天炎炎夏日嘅时候享用。三文鱼子明太子忌廉意粉明太子十分足料,而且酱汁煮得非常浓郁,每食一啖意粉都会被啦明太子酱裹得满满,而意粉是linguine,扁意粉则更有咬口。其次,想上层更铺
题外话,想赞一赞餐厅播放嘅歌都几好听
青提茉莉花冰茶
热情果青吉梳打
三文鱼子明太子忌廉意粉
明太子十分足料,而且酱汁煮得非常浓郁,每食一啖意粉都会被啦明太子酱裹得满满,而意粉是linguine,扁意粉则更有咬口。其次,想上层更铺满了满满的三文鱼子及咋香料的莲藕片,无论买上级味道都相当一绝。
三文鱼子明太子忌廉意