2022-01-23 757 浏览
无得去旅行就会挂住第二个地方既食物,马拉野一定系其中一样最想飞去食既菜式,真系又平又好食!今次去左深水埗既苏妈·苏妈食马来西亚菜过下瘾先。去食得人气餐厅都预少少时间排队,不过通常好快有位,去到记得揾姐姐拎飞仔同齐人要扬声!坐低左就一定要叫招牌既肉骨茶,只要最少叫一款肉骨茶,姐姐就会拎碗仔同碟仔过黎,然后帮同枱同行既客人都斟一大碗热辣辣既肉骨茶,碟仔就系比客人自己加蒜蓉、辣椒、头抽同黑豉油,调制自己钟意既味道,一阵用黎点肉食。同新加坡口味既胡椒味唔同,马来西亚口味既肉骨茶药材味较重,但又有肉汤既味,饮啖补身肉骨茶真系成身都暖晒,跟住就可以食啲肉,今次叫左棒棒骨($92),肉质好软唔干唔柴,有阵阵既药材味,点埋酱食惹味啲。另外仲可以加白饭($15)同油炸鬼($18),送肉骨茶一流,饮完一碗仲可以叫姐姐再加热汤,唔怕饮唔够。(温提!记得!如果女士们月经期间就要尽量忍口唔好饮甘多,因为肉骨茶有当归、川芎等药材都系补气、行气活血,孕妇不建议食用,如果月经期间太补亦可能会血量大增唔舒服,除非你想要血的教训,如果唔系就等过左先补。真系会嫁,唔好问我点解知🤦🏻‍♀️)辣死你吗其实系由Nasi Lemak

辣死你吗其实系由Nasi Lemak直译既,系指椰浆饭,除左肉之外,通常仲要配青瓜、炸花生鳯尾鱼仔、鸡蛋同辣酱,苏妈呢度仲有几块虾片。辣死你吗配仁当牛肉($62)造型好靓,彩色既排盘令人好有食欲,仁当其实系加一堆香料既炖牛肉,有食咖哩既感觉但口感会柔和啲,唔会好辣好呛。

招牌砂煲老鼠粉($88)见到枱枱都叫个煲就跟风叫左,趁热将窝蛋、肉碎、各种配菜同啲老鼠粉捞下,第一啖入口会觉得好香好滑,但再食就觉得有啲太甜同浓,太重黑豉油味。

最后压轴嘅当然系马拉名物:椰香咖央多士($32)同海南鸳鸯烧面包($42),烘好既多士加埋香甜既咖央酱同牛油真系好邪恶,个人更钟意苏妈既烧面包,黑色既面包入口更脆更香口,入面仲要系一整块既牛油,咬落口感好丰富,配埋拉茶($24)最啱,苏妈既拉茶会撞起左好多泡泡再送上比客人,好睇又好味,记得饮既时候要搅匀啲炼奶,如果唔系会越饮越甜。

如果系平日午餐时段黎,可以有优惠价加饮品,抵食啲,平日仲有外卖下午茶,下次再试!
马来西亚拉茶
肉骨茶汤