自从朋友一两个月之前,介绍完呢间「北料南面」俾嗜辣🌶如命既我之后,我一直都记挂住佢系心,但因为唔系个个朋友都食得辣,所以一直未有机会试!今日,终于揾到个肯同我去食辣既人🥺,的起心肝去食😍 见到佢个名甘有心思,话用北方既材料煮成啱南方人食既面!我就谂起南拳北腿🤣 系咪咁劲先?😏 就等我今日会一会你🤣 见到店入面有简介话铺头既老板系去左四川食过好多间,先揾到一间好食,然后再自己拜师学艺!净系呢个心已经好值得一试啦😍.而且餐厅有一个挑战,如果20分钟内,可以食完一碗正宗重庆麻辣小面连汤,就可以免费哦!墙上面有好多成功挑战既相。我今次就唔试啦,见到碗汤好多油,饮完应该会肥廿磅🤣.餐厅入面既环境光猛企理。食物选择多。呢道既餐牌,系用胶板同marker, 可以循环再用,非常环保!店入面既面食,有大同细两个 Size 可以简!面底有三种:小面、米线、薯粉!仲可以拣辣度,有微辣、小辣、中辣、大辣、超辣,走麻走辣,贴心。.📌麻辣猪润面大碗($37) ,小辣,面底拣小面! 份量非常多,而且厚切猪润洗得干净,够弹牙又唔鞋口, 刚好煮熟嘅猪润口感真系一流!个人认为佢既猪润比某知名猪润面更好食👍🏾👍🏾抵赞!另外

而且餐厅有一个挑战,

📌麻辣猪润面大碗($37) ,小辣,面底拣小面!

另外跟餐加$6要左杯豆浆!
📌麻辣牛腩面细碗($29),中辣,转米线!

一上菜,睇落好似好辣咁。颜色同小辣已经完全唔同,深色左好多, 闻落几香,先浅尝一啖汤底,唔算太辣!唔好俾碗面既红油呃左,汤底唔够浓味唔够麻辣味唔够香!但可以接受的!层红油唯一既作用只系keep住碗面食到最后都系热嘅👍🏾 米线面身够爽, 爽得黎够烟靭!细size面既份量已经好够一个女仔食!秘制牛腩, 味道还可以! 份量够多,有六至七旧腩位,肥瘦比例刚好, 肉质炆得够淋身带咬劲! 呢碗面食完唔会觉好好口渴,可见佢唔会好重味精!
另外跟餐加$6要左罐Zero!
(利申:谭仔食开二小,觉得呢度既中辣可以辣多少少,下次试大辣)
另外,我地叫左两个小食:
麻辣黄金皮蛋同麻辣卤味猪耳!
📌麻辣黄金皮蛋(小份) $15

我地平时食开既黑色皮蛋系广东腌法,用石灰/化学碱腌制! 会有比较重的碱味。而金色皮蛋系四川腌法! 用天然草木灰腌制!黄金皮蛋颜色金黄,表面晶凝通透,质地似硬身既啫喱!蛋黄带溏心 ,有蛋黄香!外脆内软,味道比黑皮蛋易入口!配上蒜,葱,芝麻同微辣既麻辣汁。有层次!好食!
📌麻辣卤味猪耳(小份) $23

猪耳口感爽脆有嚼劲!
唔辣!带点卤味既味道!
总体嚟讲,抵食!性价比高!难怪位置咁偏僻唔方便,都算多人食!有机会会再去试下佢既大辣同捞面!😉
2020-08-23