呢排啲天气好反覆,又热又经常落雨,搞到次次出去开会都好唔方便。今日近近哋喺深水埗区见客,好彩有好多地方泊车。见完客之后我同女同事两个就喺深水埗揾啲嘢食,由于下午茶时间始终人流都唔系好多,深水埗虽然人口都比较多,但系相对上出名嘅餐厅都唔少,我地途经汝州街都见到有好多冰室,始终土生土长香港人都食开港式茶餐厅嘅味道。今日见到一间杰星冰厅,佢个门面环境好干净而且好新簇,应该系新派茶餐厅,咁我哋就直接拣咗呢一间。入到里面居然好多人用餐,睇嚟呢间质素都应该唔错。睇下佢嘅餐牌选择都相当多,除咗有一啲饭餐之外仲有一啲套餐, 好多都好港式既口味。最后女同事要咗个常餐沙爹牛肉面,而我由于比较饿,所以嗌咗一个流心蛋瑞士鸡髀拼肥肠饭。等咗一阵间两杯冻柠茶上枱啦~ 佢个冻柠茶已经非常之够冻,好有柠檬香仲好新鲜,甜到适中,呢的天气完全系解渴首选。等左一阵间同事个沙爹牛肉面餐都上枱啦~ 卖相同份量都正常,我偷偷地食咗一啖,出前一丁既面条煮得好烟韧弹牙好有水准,当然最主要嘅就系沙爹牛肉,沙爹牛肉好嫩好入味,有好香浓嘅沙嗲汁,真系好配合。另外仲有份多士拼煎双蛋,见佢双蛋㶶边睇都知道好脆身,件多士亦好脆口,果然系地道嘅港
咁我哋就直接拣咗呢一间。
入到里面居然好多人用餐,
睇嚟呢间质素都应该唔错。
冻柠茶
等左一阵间同事个沙爹牛肉面餐都上枱啦~ 卖相同份量都正常,
沙爹牛肉面出前一丁
我偷偷地食咗一啖,出前一丁既面条煮得好烟韧弹牙好有水准,
沙爹牛肉面出前一丁
当然最主要嘅就系沙爹牛肉,沙爹牛肉好嫩好入味,
煎双蛋拼多士
果然系地道嘅港式沙爹牛肉面餐嘅质素,正!!! 等多五分钟我嘅饭都上枱啦,见到碟饭个份量已经好满意,一大碗饭嘅份量上面有只煎蛋,而且有几件瑞士汁猪大肠,同埋一大只瑞士汁鸡髀,净系见到都流晒口水。
流心蛋瑞士鸡髀拼肥肠饭
我影完几张第一时间试下佢先啦,一啖煎蛋、白饭同瑞士汁食,有好浓嘅蛋香外,瑞士汁好浓入口相当好味。
流心蛋瑞士鸡髀拼肥肠饭
跟手食一件猪大肠,口感非常鲜嫩完全无骚味,
流心蛋瑞士鸡髀拼肥肠饭
而且瑞士汁嘅味道配合得相当好,件数亦相当多。最后当然系主力嘅瑞士汁大鸡髀,一啖咬落去果然好入味,除咗外皮固然好食,估唔到鸡髀肉都相当嫩滑入味,成碟劲惹味~~~ 整体上两款食品都好出色,两个人埋单都系一百蚊左右,性价比相当高。埋单𠮶阵时见到好多食客叫椒盐猪仔骨,见佢卖相同份量大之外,好少地方有得食呢款,下次一定要试下!!!

2024-04-30
冻柠茶