今日星期六两个男人一朝早打波打完波无咩野做,就提意去深水埗睇下啲电子嘢,原来依家深水埗开咗好多平价嘅杂货店及电子铺,林林总总非常适合男人假日朝圣。除此之外原来喺附近嘅地方都开咗好多食肆,而且选择多元化之余,仲系平、靓、正~行完一轮买咗好多嘢,最终都要揾一个地方食嘢同睇下的战利品,最后同朋友去咗一间食手工饺子嘅舖头,见佢个门面好干净又卫生,而且仲要云吞皇,咁当然试下啦。入到去个环境都几宽敞舒适,光线又充足,见到佢个餐牌非常多选择,由手工饺到唔同类型嘅饭餐、米线及炖汤都相应俱全,望咗阵间我朋友就点咗个牛腩饭,而我主要都系食一啲手工饺,由于见到牛腩饭只需要加$20蚊就有个小云吞,咁我当然要悭返个Quota,我自己就要个韭菜煎饺,除咗每人嗌咗一个餐之外,侍应推介个小食九转套肠,平时听就听得多但真系未试过,既然有推介当然要试下啦,另外就每人要多杯嘢饮,我就要杯御品椰奶皇,而我朋友就要咗个百香果汁,咁就应该够食啦。等咗大约十分钟所有食品都相继上枱啦~ 上枱啦~ 出餐时间非常之快,亦由于可能打完波之后行左半日街真系超肚饿,上枱后都急不及待开餐。由于我个煎饺都仲未到,所以拿拿声偷食我朋友嘅牛腩先,佢嘅

韭菜煎饺
由于我个煎饺都仲未到,所以拿拿声偷食我朋友嘅牛腩先,佢嘅牛腩份量非常足够,卖相都好吸引。牛腩大大件而且萝卜就咁睇都非常入味,的确试左佢个牛腩非常之嫩滑而且卤得好香,佢个萝卜无渣非常淋身,
牛腩饭
再配埋个煎蛋饭底,完全够我朋友一个人食。
牛腩饭
及后到九转套肠都到咗啦,就咁睇佢个份量都好大碟,
九转套肠
但吸引到我嘅视觉就系佢每旧嘅猪大肠入面真系有好多层卷得好精美,
九转套肠
试埋佢个味道先,入口时佢嘅卤水非常之香浓,而且烟烟韧韧非常爽口,最重要系入面零脂肪口感丰富,食得出好扎实味道一流。其后试埋个小云吞,
小云吞
虽然佢细细碗但系份量都唔少,咬开云吞见到入边都有丰富嘅猪肉,而且肥瘦均匀,
小云吞
每粒食落口都好甘香再配埋雪白嘅鱼汤,令成件事提升咗一个层次。
小云吞
最后到我嘅韭菜煎饺,我要咗十粒份量,上枱见到果然每一粒都非常饱满,
韭菜煎饺
咬开入面全部啲馅都好丰富好足料,每一口都食到香浓嘅韭菜,再加上有少少肥肉嘅猪肉馅,
韭菜煎饺
每啖都真系停唔到口,呢个值得推介。饮埋杯椰奶皇,
御品椰奶皇
佢甜度适中而且份量都好足够,而我朋友个杯百香果汁,
百香果汁
基本上都系清甜但唔会过甜,整体上都好满意。
两个人食到饱饱埋单每人$100蚊都唔驶,性价比都算高,下次再行开深水埗都可以试埋其他馅既煎饺先,呢间都系一间出色嘅小店。
2023-07-22
御品椰奶皇