2022-08-13
深水埗隐世怀旧传统糕点😋❤️人越大越发现传统糕点买少见少,早前见到唔少人推介位于深水埗既生隆饼家,今日专登过去买黎食下🫠🫠❤️ 迷你砵仔糕 $15有唔同combination可以拣,我地拣左白色同黄色各4个。虽然砵仔糕细细个,但红豆既份量都唔会话太少,口感唔错😆👍🏻白色砵仔糕椰汁味好香,食落觉得似椰汁糕多d😂😂黄色砵仔糕就无咩特别,正常发挥,都几好食,但偏甜左少少🥹❤️ 马蹄/椰汁卷 $15另外仲有芝麻卷同其他卷🤣因为唔钟意芝麻所以拣左另外两款😆马蹄卷好清甜,有少量马蹄粒粒,但个人认为多d会更加有口感更加好食😎😎椰汁卷就同上面椰汁砵仔糕一样味,都系有红豆粒粒,味道唔错。口感两款都烟韧👍🏻👍🏻❤️ 香蕉糕 $5口感无想像中咁软糯,而且系超级甜,但$5黎讲少少地试下都ok既🫠Overall黎讲其实唔系好惊艳😂但因为真系太少地方仲有得买呢d自己整既传统糕点,所以觉得都值得推介既🫠👍🏻味道:8/10性价比:8.5/10📍生隆饼家 深水埗北河街66号地舖📌人均消费: below $50#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foo
❤️ 迷你砵仔糕 $15
虽然砵仔糕细细个,但红豆既份量都唔会话太少,口感唔错😆👍🏻
白色砵仔糕椰汁味好香,食落觉得似椰汁糕多d😂😂
黄色砵仔糕就无咩特别,正常发挥,都几好食,但偏甜左少少🥹
❤️ 马蹄/椰汁卷 $15
另外仲有芝麻卷同其他卷🤣
因为唔钟意芝麻所以拣左另外两款😆
椰汁卷就同上面椰汁砵仔糕一样味,都系有红豆粒粒,味道唔错。
口感两款都烟韧👍🏻👍🏻
❤️ 香蕉糕 $5
Overall黎讲其实唔系好惊艳😂
味道:8/10
性价比:8.5/10
📍生隆饼家
深水埗北河街66号地舖
📌人均消费: below $50
#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去处 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic#hkfoodblog #打卡餐厅 #砵仔糕 #港式美食 #香蕉糕 #港式糕点 #传统糕点#小食
#糕点 #街头小食