2023-01-29
晏昼系深水埗cafe饮完嘢,周围行下行到枫树街球场果边,发现咗间新开嘅隐世泰国餐厅,附近主要得车房,所以唔系咁啱行过,都有啲难发现,而且佢地夜晚6点先开铺门面装修得几grand,而且厨师系泰国人,所以就去试下,拣咗职员推介嘅两样野同朋友share食,同埋两杯野饮🌟泰式船河金边粉船河个汤底好香浓,牛肉味好重,饮得出汤底好足料,听职员讲因为佢地个汤底系用咗4个钟去淆制,唔怪得咁正另外,呢度嘅金边粉好烟韧,因为唔系用超市果啲,而系用咗新鲜金边粉,所以同平时食开嘅特别唔同船河配料有肥牛、炸猪皮、猪肉丸、通菜,而我几欣赏个猪肉丸,因为弹牙兼食到肉汁🌟泰式虾油虾炒饭本身对呢碟冇乜大期望,因为都系谂住叫个饭食下,点知呢碟竟然好有惊喜除咗虾新鲜爽口之外,个饭真系充满住虾头油嘅味,而且每啖都食到一粒粒虾头入面啲虾膏,而个饭炒得香而不油,食到呢碟系有用心去煮,而落埋少少鱼露去食更加吊出到个香味🌟泰式菊花茶唔同港式菊花茶,泰式系有斑兰嘅香味,唔错🌟泰式奶绿茶绿茶味好浓,而甜度几正宗,因为喺泰国饮泰式奶茶都系偏甜少少,所以唔太钟意咁甜嘅人建议可以少甜呢餐样样野我同朋友都好满意,绝对可以encore!
🌟泰式船河金边粉
泰式船河金边粉
泰式船河金边粉
🌟泰式虾油虾炒饭
泰式虾油虾炒饭
泰式虾油虾炒饭
🌟泰式菊花茶
唔同港式菊花茶,泰式系有斑兰嘅香味,唔错
🌟泰式奶绿茶
泰式菊花茶,泰式奶绿茶
呢餐样样野我同朋友都好满意,绝对可以encore!