2019-08-18 163 浏览
今日去到深水埗呢边同朋友庆祝,行左阵揾到呢间居酒屋。餐厅入面既装潢都几有日本既风格,墙身放满左唔同既日本清酒同埋贴满左一啲好有日本风味既poster。野食方面,我地自己叫左两款寿司,两款串烧,一个芝士酒盗,一个鳗鱼饭同埋一个日式炒乌冬。另外,老板娘亦都推介左我哋试下呢个餐厅招牌既烧呑拿鱼下颚。个人其实几期待芝士酒盗同埋烧吞拿鱼下颚,因为小弟之前系未食过呢两样野的。首先嚟咗嘅系三文鱼寿司同埋油甘鱼寿司。寿司饭嘅软硬控制得好好,带微温。先食左味道相对较清既油甘鱼,油甘鱼寿司油脂丰富,入口清中带油香。之后食咗三文鱼,三文鱼寿司都好肥美。串烧方面叫左一个豚腩串同一个鸡软骨串。豚腩串脂肪同肉层次分明,脂肪烧完好香,食落啖啖肉,好正!鸡软骨串烧得好脆好香口,配啤酒一流。𩠌酒小食我地叫左个芝士酒盗,芝士酒盗最底系饼干,上面有cream cheese同埋bonito liver,配上碎葱同埋木鱼干,层次口感分明。一入口就品尝到浓烈既cream cheese味,然后bonito liver既味道再开始深透其中。木鱼干、饼干、同埋碎葱则为芝士酒盗增加左口感上嘅层次。呢种咸香既小吃配上啤酒系绝配。鳗鱼饭方面

首先嚟咗嘅系三文鱼寿司同埋油甘鱼寿司寿司饭嘅软硬控制得好好,带微温。先食左味道相对较清既油甘鱼,油甘鱼寿司油脂丰富,入口清中带油香。之后食咗三文鱼,三文鱼寿司都好肥美。
油甘鱼寿司/三文鱼寿司

烧鸡软骨
豚肉串

芝士酒盗

鳗鱼饭方面,鳗鱼烧得十分香,食落带焦香。鳗鱼汁唔会过甜同过量,配埋底下既白饭黎食,色香味俱全!
鳗鱼饭

日式炒乌冬亦都炒得好香好多汁,入面有肥牛有椰菜,乌冬咬落有弹性,相当不俗。
日式炒乌冬

至于老板娘推介嘅烧吞拿鱼下颚个人认为系今餐做得最出色嘅菜式。吞拿鱼下颚黎到既时候老板娘先帮我地将烧至香脆既鱼皮整开,然后入面肥美多汁既鱼肉就露了出来。鱼肉食落好好食,油香完全占据左口腔既每一个部分。鱼皮则十分香脆,带炭香。整旧吞拿鱼下颚都好大旧,份量好足。
烧呑拿鱼下颚

整体黎讲,呢间居酒屋既环境同食物都好高质,值得大家一黎再黎!
油甘鱼寿司/三文鱼寿司
烧鸡软骨