2022-12-02
讲起深水埗黄金中心,我谂大家都系谂紧电脑配件同数码野,咁你又知吾知原来楼上系有得打边炉!真系行过路过咁多次,次次都错过,哩日嚟远就睇到个大招牌,黄金厨房?真系吾可以错过啦,同朋友上嚟一探究竟!应该系岩岩装修完,里面新净阔落,以黑色同金色为主色调,听朋友画以前哩度系茶楼嚟,谂吾到新装完搞搞新意思,睇下menu,选择多之余,价格都非常合理。鸳鸯锅(沙嗲汤底拼皮蛋芫茜) ($98)哩个锅底简直不要太抵,$98嘅锅底仲有几多料!沙嗲汤底衬晒黄金哩个名,色泽诱人,里面系满满嘅豆卜同枝竹,索满汤汁,沙嗲汁吾会太咸,反而微甜为食物带出鲜味,每一啖都好滋味!而皮蛋芫茜汤底就岩晒中意清淡嘅人,除咗皮蛋、芫茜,仲有好多豆腐,吾知点解觉得如果加埋个鱼落去煲,就系阿妈D汤嘅味道~龙虾海鲜拼盘($398)哩个海鲜拼盘非常丰富,见到隔离枱有人食,朋友话好似好正,于是就叫咗。话时话海鲜嘅种类真系好多,二人分量,一次过尝鲜简直不要太满足,拼盘有龙虾、鲜海虾、圣子、美国桶蚝、鲍鱼、龙趸、花甲、沙白八种咁多!而我最中意就系龙趸、圣子同鲍鱼,新鲜爽脆,同个沙嗲汤底好夹!桶蚝就大大只,贝类都出色冇沙,入口鲜嫩。极级霜降牛颈脊
鸳鸯锅(沙嗲汤底拼皮蛋芫茜) ($98)
龙虾海鲜拼盘($398)
极级霜降牛颈脊($268/细)
真正嘅手切牛颈脊,打边炉一流!肉味非常浓郁,口感有嚼劲,平时食肥牛嫌单调,就一定要试下佢!
纽西兰羊肉卷($88)
羊肉的营养丰富,有丰富嘅蛋白质、维他命、铁质等,冬天食岩晒!哩碟羊肉肉味清香带甜,羊膻味吾重,落入汤好快就熟,再沾上酱料,好美味!
海生虾($时价)
以竹签形式插在冰上上枱,系真・生虾,因为非常生猛,上枱仲系咁郁,睇得出嘅新鲜,虾肉入口爽口弹牙~
黄金四宝丸($108)
四宝分别系虾滑、牛肉滑、墨鱼滑同鲮鱼滑,多种颜色,打卡吾错!烚熟后鲜、嫩、脆、滑,口感Q弹,中意食丸嘅人不可错过!
人气脆响铃($48)
有沙嗲汤底真系要叫D可以索汤汁嘅食物,哩个响铃就系咁嚟,落汤底几秒就食得,脆得嚟又有丰富汤汁,朋友好中意食~
杂菇杂菜篮($48)
超抵嘅菜篮,哩个价钱有至少五样蔬菜,粟米、皇帝菜、唐蒿、生菜、西洋菜、一次过满足你嘅所有愿望~
白酒($178)
话说哩间中式打边炉餐厅都几特别,一整排酒柜,价钱非常公道,开一支尽兴,仲有红白酒、啤酒、甜酒多种选择,哩个价钱,真系不妨一试!