2020-09-22
深水埗有数间唔同嘅咖啡店,各有特色,个人觉得openground最好食。openground位于大南街,前身是common room & co.,租约期满后店主将铺位改头换面,规划成多元咖啡店。如果蛋糕选择嘅话,超级推荐红桑子慕丝蛋糕,感觉好似食紧香蕉蛋糕嘅质感,入面中间位置仲有夹心馅料🤤,再配搭红桑子慕丝简直系绝配🖤。另外青提乌龙茶戚风蛋糕感觉十分之清新,有淡淡的乌龙茶味又唔会抢咗提子嘅味道,配搭cold brew淡淡的果香,都系一个相当之唔错嘅配搭。Openground主要分别有上下两层,下面主要提供食物、商品。而上层即系负责定期不同更新嘅艺术展览,今期就系怀旧嘅音乐播放器。同朋友一齐黎可以互相打下卡又可以认识下唔同嘅历史文化,系一个假日嘅好去处。当中入面嘅艺术品亦都有唔同嘅摆设,摆放嘅设计亦都唔马虎,绝对绝对系一个打卡嘅热点。