2024-07-12
《料理X空间》系最近喺深水埗新开业嘅Fusion泰菜餐厅,个厨之前系做西餐出身,好多食物都好有质素。餐厅由老板、厨到店员都好nice。好好倾又有趣。倾计时得知食材系佢地自己入货嘅新鲜肉。烹煮过程唔用味精。真系好用心。当日我地试咗开胃前菜:砵酒鸭肝酱野莓窝夫 $88牛油果虾酸姜米纸卷 3件$68伴碟嘅沙律系一个惊喜,睇得出用心制作一丝不苟,因为用嘅系新鲜沙律菜除咗预设嘅柚子醋,仲可以问老板转黑醋丰富主菜:冬阴功海鲜烩面 $178马介休炒菜苗 $78星马肉骨茶 $98佢仲有个斧头猪扒。本身我唔食牛,成日想试斧头扒但系都冇机会试不过今次得我同一个女仔朋友,怕叫咗个斧头扒就试唔到其他嘢(呢个决定都系好正确,最终我地食到打包)所以决定下次多几个朋友黎再试。老板仲话周时有期间限定菜式,系餐牌上面冇嘅,有少少私房菜嘅做法。如果想订枱食饭不妨问多句,睇吓师傅当晚有咩发板。饮品:LATTE $38荔枝梳打 $58
当日我地试咗开胃前菜:
砵酒鸭肝酱野莓窝夫 $88
牛油果虾酸姜米纸卷 3件$68
除咗预设嘅柚子醋,仲可以问老板转黑醋
丰富主菜:
冬阴功海鲜烩面 $178
马介休炒菜苗 $78
星马肉骨茶 $98
所以决定下次多几个朋友黎再试。
饮品:
LATTE $38