红日当日,见到youtuber出片大赞餐厅既片皮鸭出色,见openrice评价都好好,就即刻打电话去book当晚既时间,打电话话有位,劲开心冇谂过kol介绍完红日都会有位可以食。隔左三个钟左右,我再致电餐厅询问片皮鸭需唔需要预定同留起,得到既答覆系唔需要。餐厅会有足够既数量供应。到左夜晚我带住老人家,一家四口过海特登去试下呢间餐厅。8点05分到,同门口既waitress讲book左8点4位,佢话稍等一阵,我地企埋一边,见到前面已经有大概3-4枱,仲等梗入坐。门口既waitress做野极度混乱,好几次入面有其他侍应问差几多枱,佢都讲唔清楚。门口reception 仲长期处于冇人既状态。时间黎到8点40分,呢个时候大家一黎怕限聚到10点,二黎系天气又好热,都一直chur住想要枱入去。呢个时候有其他客人问下一张系咪到佢地,侍应话系,我问下一张唔系我咩,但侍应先发现冇俾枱我。然后我行入去问另一个男侍应可唔可以帮我地落左单先,我地未有枱惊唔够时间,佢既exact wording系”吓咁惨啊”系幸灾乐祸既语气。隔左30秒,佢话落单啦你想要咩,我话片皮鸭三食,佢话冇㖞今日片皮鸭卖晒啦,我话我打左电话

隔左30秒,佢话落单啦你想要咩,
我话片皮鸭三食,
佢话冇㖞今日片皮鸭卖晒啦,
我话我打左电话唔系唔洗book同会有?
佢话冇啊百几只今日卖晒冇得净。
我地就走到左,决定唔食。

期待左一日,本身真系好期待,点知带住一家大细一齐失望。最后俾呢间餐厅拖到9点,周围都已经last order,ruin左我地一家人食饭既机会。

其实我明白有kol 介绍晒加上系红日,一定full house。但系态度真系好差,服务人员处理crisis既能力亦好差。如果服务系咁样,食物再好都绝对算不上一间好餐厅。
2021-05-19