2015-05-02 1224 浏览
话说有一排我肠胃差到爆,食唛都想呕,又头痛,结果男友就同我去左食我地从来无试过出街比钱食既粥。男友话粥系用砂锅上既,有啲份量,之前食过又唔差,所以一直想带我去试。但鉴于我地都系食开浓味油腻野,所以无动力去食,而家终于有个咁大既藉口去try 1 try 佢。碎牛蚝仔粥先上枱,粥底唔算煲得绵,但好够味。蚝仔鲜甜同算大只,份量都唔少,碎牛腌得好入味,但食得出都用左几多味精。艇仔粥无碎牛蚝仔粥咁惹味,无预先腌味,鱿鱼须猪皮份量都满足到我。炸两的确麻麻,不过可能我地食晒个粥先食佢,究竟系黎既时候已经冻定系我地放到冻左都无办法深究,不过可以讲既系啲皮的确好厚,油炸鬼已经淋晒,唯一可赞系豉油甜甜地几好味。可能因为唔舒服,我食左2旧就无食了,全部男友包底。其实份量真系唔少野,碟炸两都好大碟,粥同只碟拍埋,size 真系差不多,依餐食得饱饱都系70蚊,抵食!
碎牛蚝仔粥
艇仔粥