2022-07-02 75 浏览
又到我嘅生日月份,朋友请食饭,佢带咗去大坑一间西餐厅食饭。入到去空间感几足,每张枱距离足够,几舒服。水牛芝士蕃茄,蕃茄油唔同颜色同甜度,加埋烟韧的芝士,同埋少少黑醋乃橄榄油,味道非常适合夏天。另外叫咗个蒜片虾肉,里面除咗蒜片仲有其他配菜,所以味道更加清甜,仲有少少西班牙火腿肉提升肉味。鸭胸蘑菇扁意粉,意粉颜色非常对板,金黄色入口弹牙有蛋香,面有少少芝士碎,拌匀食嘅时候口感更加香浓,鸭肉加埋芝士入口味道不错,蘑菇味道出奇地好突出。呢度最出名嘅焗乳猪,系光皮乳猪,乳猪上枱热辣辣,个外皮非常香脆,咬开香浓又多肉汁,而且调味刚刚好,食到肉香味,真系好耐冇食过咁好味嘅乳猪。最后叫咗一个苹果拿破仑,卖相精致,肉桂苹果加吉士,酸味之中带甜味,加埋杏仁片及酥皮,口感不错。整体餐厅几清幽,配合大坑嘅气氛,餐牌得一张纸,所以食物烹调够专心又一致。
又到我嘅生日月份,朋友请食饭,佢带咗去大坑一间西餐厅食饭。