2016-06-16
系香港区返工,呢日要成8点先放工...orz咁晏放工, 想快d食饭又唔想去铜锣湾果d多人地区, 就黎到北角揾食七姊妹道附近都食都几多餐厅,今日就试下糙米家! 一出北角站B4出口斜对面就见到,好易揾。一入店舖,感觉好清新,有棵假树在一角装饰,座位都算宽敞我同男朋友叫了忌廉汁烟三文鱼焗长通粉($68)同埋南瓜猪扒糙米饭($56+$3(焗饭))焗长通粉就不过不失啦,虽然系芝士焗忌廉汁,但食落唔会"漏",旁边配菜绝对唔系hea hea青豆红萝卜!至于个猪扒饭,真系要赞!!首先想分享下,我其实唔中意食猪扒饭的!!!讲起焗猪扒饭,相信大家都会谂起快餐店个大哥焗猪扒饭,但我就觉得好好肥腻喇...唔知大家有无同我一样,每次食亲都会刮走猪扒表面果块「皮」,虽然听讲系蛋浆!?但就觉得系一层皮,又淋又唔香.....而糙米家绝对令我对猪扒饭改观!我选择ge系南瓜汁,食过真系唔想返转头食「茄膏捞饭」啊!佢个糙米饭系用左红米+黑米+糙米+白米煮,食得健康之余,口感丰富绝对唔会输比「炒饭底」!而块猪扒呢!煎得香之余,软硬度适中,最重要当然无我最怕ge「蛋浆」啦!整体黎讲好满意,食材健康得黎份量都好足够,男士食都够饱
一入店舖,感觉好清新,有棵假树在一角装饰,座位都算宽敞
至于个猪扒饭,真系要赞!!
首先想分享下,我其实唔中意食猪扒饭的!!!