今日同朋友去咗西营盘呢间隐世泰越餐厅Check In thaiviet 清新小店嘅绿色外墙上挂有一只大型吹气大笨象🐘 玩味十足😆 餐厅入面仲有一幅满载泰国🇹🇭风情嘅手绘壁画 坐喺门口用餐🍴嘅话真系舒服又够chill 😎 ❇️ 大虾🦐冬荫公汤 $98 每逢食泰菜 呢个都系我嘅例牌必点😝 汤嘅份量唔算太大 2-3个人啱啱好 冬荫公汤以菇菌、大量香料配以新鲜大头虾制作而成 带有阵阵虾膏香味😋 酸辣🌶度适中 亦唔会有咸嘅感觉 开胃又刺激 味道够正宗 大头虾新鲜又大只 肉质爽脆鲜甜 水准之作❇️ 泰式柚子沙律🥗 $88 夏天天气热辣辣🔥 点返个沙律cool down吓就最适合不过 加咗酱汁嘅柚子沙律味道酸酸甜甜 开胃又消暑 份量适中 里面仲有爽脆虾肉🍤同花生🥜 令口感更为丰富❇️ 泰式焗虎虾粉丝煲 $298 店员递上菜式𠮶一吓 真心有「哗」一声嘅感觉🤩 因为虎虾粉丝煲嘅份量比我想像中还要大好多 面层切开嘅两只大大只虎虾可以讲系完美覆盖左整个粉丝煲🤣 上菜一刻完全睇唔到底层嘅粉丝 焗虎虾超大只 视觉效果犹如龙虾一样 肉质鲜甜爽脆 好有惊喜🥳粉丝亦炒得软滑爽身唔油腻 无一饼饼黐住嘅情况出现 抵赞👍
今日同朋友去咗西营盘呢间隐世泰越餐厅

❇️ 大虾🦐冬荫公汤 $98
❇️ 泰式柚子沙律🥗 $88
份量适中 里面仲有爽脆虾肉🍤同花生🥜 令口感更为丰富
❇️ 泰式焗虎虾粉丝煲 $298
面层切开嘅两只大大只虎虾可以讲系完美覆盖左整个粉丝煲🤣
粉丝亦炒得软滑爽身唔油腻 无一饼饼黐住嘅情况出现 抵赞👍
每条粉丝都吸收咗酱汁嘅味道 惹味😋得嚟唔会咸
 就算打完一轮卡📸 整个煲都仍然热辣滚烫♨️ 虽然呢个粉丝煲价格略高 但绝对值回票价
🍹泰式奶茶🇹🇭 $38
呢个绝对系打卡必备 📸 我同朋友仔嘅目光都被呢只非常kawaii 嘅bear bear熊🐻深深吸引住😍
佢唔单止卖相可爱 就连味道都好正宗 泰式奶茶一向偏甜
但变成冻饮嘅话甜味就变得啱啱好 实在泰有feel 🇹🇭
🍹青柠梳打🧊 $38
以正宗泰国风味 泰象苏打水冲调 冰冻消暑 解渴解腻
喺度同朋友仔渡过一个下午实在「泰」写意
2022-05-24
  • 大虾冬荫公汤
  • 泰式柚子沙律
  • 泰式焗虎虾粉丝煲,
  • 泰式奶茶