2018-04-02
我自己就好钟意食泰国菜,泰式嘅小食拼盘里面有好多唔同品种嘅小食,青咖喱就更加唔使讲,喺香港有好多地区都有开泰式餐馆,不过质素有好有坏,今日经过太子有一间叫做「泰聚」嘅泰国餐馆,行街行到攰会地就同朋友坐低食个晚饭。餐厅嘅装修灯光上眼睛都好舒服,每个人坐位来讲的确真系唔迫。食物方面我哋就叫左我最钟意食嘅泰式小食拼盘,再叫个肉碎粉丝汤润下喉,主食方面就叫咗泰式青咖喱牛腩,饮品方面就叫咗西瓜冰,甜品就叫咗一个椰汁糕。有图大家可以睇到佢哋个小食拼盘每一件份量都好大,个虾饼个大细足足有三份一只手掌咁大,由表面嘅炸粉就睇得出虾饼系新鲜即叫即炸先至会有呢一种脆面光鲜既脆片效果,每一件除咗份量大啖啖肉之外,未到上都偏向清新同爽口弹牙,炸既时间好好唔会有油亿味,好多人都话泰式小食代表左个一间泰式餐厅嘅品质,咁呢一个小食拼盘就真系超班!食完热气就梗系饮个肉碎粉丝汤润一润啦,呢个汤就同平日泰国餐厅饮到既粉丝汤有啲唔同,佢个味道偏向淡口同清新,淡淡既香矛味同青柠既香味气息,饮左你第一时间会将岩岩食完热气食物既油腻感一扫而空,肉碎多到啖啖都有,同粉丝一齐饮大大增加左汤既口感!到到主要既菜色-青咖哩牛腩,牛腩肥瘦均
餐厅嘅装修灯光上眼睛都好舒服,每个人坐位来讲的确真系唔迫。
到到主要既菜色-青咖哩牛腩,牛腩肥瘦均匀,食落好重既青咖哩味道,食落就知佢个牛腩同青咖哩同煮,因为咁既煮法先会有果种清柠既清新味道,普通既食店因为时间关系都会分开煮牛腩系咖哩味,真系同呢个咖哩两回事,一食就知呢个咖哩用心烹调!
到最后,就系饮品同甜品-西瓜冰同椰汁糕。
西瓜冰系原个西瓜肉打成冰,饮落感受到西瓜原本既清新同甜度,唔似普通餐厅只会饮到沙糖既甜同西瓜糖浆。
椰油糕,椰油味重系原来椰汁既味道,无付加糖,无其他调味,纯纯正正既椰汁制造嘅椰汁糕。
香港有好多有心做既食店,有图有真相,大家有机会去既多多支持下