芫茜菠菜汤米线配菜:芫茜、蒜香猪红、啫喱猪软骨个面一嚟到成个面都系个汤芫茜菠菜打碎嘅青绿色,所以一路食面个阵面会有呢啲碎渣挂住面上面,呢个样对于怕青人士嚟讲应该相当惊吓😂🍲汤底底味似系普通食港式汤底嘅清汤,加上有淡淡菠菜同芫茜嘅味道,唔浓烈,如果当日想食清清地其实系个唔错嘅选择。由于小编系芫茜控,生芫茜味道同香气上一定重过熟嘅,所以其中一项配料加咗芫茜,令成个芫茜味升华返~但啲芫茜可能冇晾干透,所以有啲啲嗡味🫢🐽蒜味猪红,猪红表面会包住一层偏透明又少少杰身嘅蒜酱,好轻微嘅辣,食落觉得有啲似胶袋捞冷面小食个种蒜蓉味,猪红正常发挥,唔会有怪味,同埋唔会好松散,会食得返猪红嘅质感🍖而个啫喱猪软骨,本身系比「啫喱」两个字所吸引,对于猪软骨要炆到啲骨好软,呈啫喱胶质口感,定系有少咬口脆骨口感,呢两种口感小编都会食,但会偏好胶质多啲。但呢个啫喱猪软骨系完全冇做到胶质个质感,系属于脆骨个边🤥,而味道方面系合格嘅,同埋都入味。
芫茜菠菜汤米线
配菜:芫茜、蒜香猪红、啫喱猪软骨