2016-04-23 1190 浏览
成日路过market place, 知道左呢间拉面店几年但都从未帮衬,原因就系我觉得佢喺food court 咁款太hea啦 哈哈今日放工太肚饿又好好好想食拉面,于是乎终于献出我既第一次俾梅光轩!餐牌大致有酱油、味噌汤底拣,配料大致上系叉烧、野菜等,亦有叉烧饭同流心芝士饺子!而我就被收银处贴住既【限定】虾味噌海鲜拉面吸引住,于是决定一试!俾钱后收银哥哥会问要热定冰茶,算贴心!之后等左大概10分钟就到啦,沿途见到姐姐喺度煮蔬菜同拉面,见住佢不愠不忟,有著对煮食的一慷热情,从心底发出的微笑,看著看著感觉很温暖,很有妈妈的感觉讲番碗拉面先!汤底算系比较清淡口味,带有味噌香同淡淡的海鲜味。拉面是曲曲的那种,软硬适中,吃下去更有嚼劲!海鲜配料方面,带子可以先煎香再放入拉面,有改进空间。最爱应该算是有非常多芽菜及洋葱丝,最岩我呢个菜食女整体来说味道不俗,食完唔会有口渴感觉,算系清新一点点的选择。如果唔想等太耐可以黎梅光轩食,质素一定比11/F food court 既拉面好!下次会试下酱油汤底同埋芝士饺子呢
俾钱后收银哥哥会问要热定冰茶,算贴心!
虾味噌海鲜拉面
2016-04-21