2014-08-19 2852 浏览
星期六 同母亲大人系佐敦医生大厦覆完诊 打算系佐敦觅食 母亲大人提议去食素 清下肠胃 所以两母囡去佐敦其中一个老店-六榕店内有怀旧风味 熟客仔 老伙记 「饮咩茶?」「铁观音滚水」黎到荠铺 紧系叫我最钟意既五颜六色荠卤味 再加多碟罗汉荠炒面 小食可以自己出去慢慢㨂 全部都系素点心 有春卷 咸水角等我地order 左豆沙煎堆 香菇咸水角 (各$4)豆沙煎堆好烟韧 唔太甜 好香豆沙味 不过香菇咸水角就好厚身 入面唔太多料 麻麻地荠卤味($25) 上菜时仲热辣辣 我最钟意食素鹅 鸭肾 酸荠 样样味道唔错 鸭肾唔会太硬 素鹅又唔太油 系叉烧失手 好硬同埋味道怪怪最后一道菜-罗汉荠炒面 ($53)面上有好多荠菜有时系其他地方食罗汉荠会有阵酸味 但呢到冇 果然系老练高手!再配上脆卜卜面底 味道好夹!3样野埋单$98 (茶钱$6/位)好抵食 可以清肠胃 同时可以见识老街坊老伙记之间既无价感情 \

店内有怀旧风味 熟客仔 老伙记 「饮咩茶?」「铁观音滚水」

\
2014-08-16