2013-10-06
少少前文提要,就喺跟一班食家嚟到旺角新世纪嘅百乐,尝清酒,品潮菜。「上篇」一下子分享咗足足8道冷盘凉菜,实在令人回味,「下篇」主要分享主菜及甜品,样样都各有特色,实在期待。 白烚冻花蟹 料靓固然重要,师傅烹煮嘅时间拿捏都同样重要,依道白烚冻花蟹正好反映出上述两点,最贴心喺师傅已将蟹拆件,方便客人食用。蟹肉雪白,结实鲜甜,可以讲喺每啖尽是鲜味。 荷兰烟鳝 外表平平无奇,有啲似薄切嘅猪腩肉,但将鳝片放入口𠮶刻,感觉绝对喺惊喜,因为烟熏味极之香浓突出,鳝片做得非常之薄,食到油香又唔会令人觉得好油腻,另外加咗少少黑椒碎,令整道菜更惹味,香口。 潮阳炸双枣 炸双枣,就喺炸虾丸和炸蟹丸,炸虾丸相信大家都食得多,而蟹饼、炸蟹钳都食过,不过炸蟹丸印像中就应该第一次食。咪以为两者制法一样,虾肉可以挞到佢起胶再喞成丸,我估无人听过揾蟹肉挞成胶啩,而蟹丸则加入生粉搓成,再以腐皮包著炸才成丸 。两者都炸得唔油腻,非常香口、甘脆,兼且带有浓浓鲜甜虾和蟹肉味,正呀! 煎蚝仔烙 食完个香口嘅炸双枣,香口嘢停不了,再嚟就喺煎蚝仔烙,又喺潮洲出名嘅菜式之一。蚝烙厚薄适中,边位更特别脆口,最
白烚冻花蟹
食完个香口嘅炸双枣,香口嘢停不了,再嚟就喺煎蚝仔烙,又喺潮洲出名嘅菜式之一。蚝烙厚薄适中,边位更特别脆口,最正喺蚝仔落得一啲无手软,又肥美多汁,沾啲鱼露,一流,值得推介 。 豆酱龙岗 鸡煲
又喺一道「鸡不可貌相」嘅主菜,足晒秤嘅龙岗鸡以豆酱腌好煲煮,因为煮得够晒火喉,所以由食友帮忙拆件时,骨肉轻易分离。依道菜最好配碗白饭,因为汤汁浓稠啱啱好,又吸收晒鸡香精华,捞饭真喺无等弹。而鸡肉煮等酥软,入口估唔到嘅绵滑,咸香味浓,好食 。 榄菜肉碎四季豆
食咗多道特色菜,榄菜肉碎四季豆可能会觉得普通咗,但胜在一样有质素,同样又喺捞饭好朋友。四季豆切得长短一致,跟榄菜炒起嚟咸香惹味。 芋泥蛋白
最后登场自不然喺甜品时段,店方为我哋预备咗两款甜品,首先喺芋泥蛋白,由于喺新尝试,暂未列入餐牌。其实喺将炖鲜奶蛋白配芋头露,个别嚟讲,炖鲜奶蛋白做得滑溜,芋头露亦都很绵滑,若以清淡少甜为大前题,都OK嘅,不过小弟就略嫌淡口,味道上未喺好能够突出啲芋头味! 炸金瓜饼
虽名为金瓜饼,其实亦加入咗芋丝,将南瓜丝、芋丝混和粉团做成大饼脆炸,由于南瓜同芋头都喺小弟喜欢嘅食材,所以我都几喜欢依个甜品,两者都质感粉香。不过同样情况,味道轻甜得紧要,实在似食咸点多过甜品 。 对以上两个 甜品,小弟有个建议,若因为健康为由想做得少甜,芋泥蛋白可以好似食豆腐花咁,另外提供糖浆让客人按喜好自行添加;而炸金瓜饼则可加另备一小碟糖胶供客人沾点之用 。
试咗多道特色潮州美馔,水准亦相当高,今晚果真大快朵颐,间中能够做此「试食大臣」 ,有何乐而不为!