餐厅: 五月星牛肉麵
资讯:

2019-05-17 1104 浏览
上星期系观塘上完堂后, 顺便系附近觅食, 今次去了工厂大厦里的五月星牛肉面食饭.小食点了试管盐酥菇.主菜点了清炖牛肉面.饮品点了黑糖珍珠撞奶. 试管盐酥菇. 枱上放了六款不同的调味粉, 客人可以因应自己的喜爱混入菇中.我选了海苔, 芝士. 我特别钟意海苔粉.而菇的粉浆唔算厚身, 而且放耐咗仍能保持脆身.这个是相当重要.黑糖珍珠撞奶.卖相几靓.珍珠够烟韧, 而且唔会太甜, 入口有淡淡的奶味, 啱晒我口味.清炖牛肉面. 牛展的份量比我想像中多.而且够大块, 偏向厚身, 所以口感较佳. 肉质够稔身, 完全唔觉得硬身和干. 面质软硬适中. 估唔到个汤底咁香浓, 又鲜味.原来用了大量的骨头煲出来, 完全无精味, 饮晒所有汤都无问题.观塘的工厦真系有好多好味的食店.

小食点了试管盐酥菇.

主菜点了清炖牛肉面.

饮品点了黑糖珍珠撞奶.

试管盐酥菇.

试管盐酥菇

我选了海苔, 芝士.

我特别钟意海苔粉.

而菇的粉浆唔算厚身, 而且放耐咗仍能保持脆身.

这个是相当重要.

黑糖珍珠撞奶.

黑糖珍珠撞奶

卖相几靓.

清炖牛肉面.

清炖牛肉面

牛展的份量比我想像中多.

而且够大块, 偏向厚身, 所以口感较佳.

肉质够稔身, 完全唔觉得硬身和干.

面质软硬适中.

估唔到个汤底咁香浓, 又鲜味.

观塘的工厦真系有好多好味的食店.
试管盐酥菇
黑糖珍珠撞奶