2017-10-30
对于钟意食雪糕嘅人而言,并无分季节,夏天要食,转凉亦都可以继续食。周末坐船过海前,黎到码头当然唔少得食番杯雪糕!XTC Gelato呢个品牌已经有好多年历史,出品意式雪糕,但系佢地系本土品牌啊,香港制造的雪糕强调无添加防腐剂、添加剂,天然食材嘅颜色加上牛奶,无色素,而且人手制作,价钱唔贵。喺11月开始推出十款秋季限定雪糕、雪葩口味,好特别,有焗苹果金宝、辣朱古力、花生酱、玫瑰花瓣、蜂蜜五花茶等,兴趣可以去试下。单球定价$39,双球$49,三球$59,可以选择筒装或者杯装。店员好耐心,我地试左几款口味之后决定拣两只比较特别的,冇谂过可以用黎做雪糕/雪葩嘅口味 - 蜂蜜五花茶、清姜蜜糖脆脆。蜂蜜五花茶、清姜蜜糖脆脆 $49自家煲制嘅凉茶口味系雪葩,冰感重啲,味道突出, 里面加入左蜂蜜,所以甜度稍高,好似饮紧好冻好冻嘅凉茶咁。清姜蜜糖脆脆推介可以一试,姜味雪糕特别得黎几好食,食落够哂姜,但因为加左蜜糖脆脆作中和,容易入口,我同男朋友都好喜欢雪糕质地厚滑,但就唔似平时啲意式雪糕咁黏身,溶得几快啊,影完相都要急急脚食呢。贪心叫店员俾少少朱古力我试试,几香浓而且唔会甜腻,佢话系70%朱古力,都系店
蜂蜜五花茶、清姜蜜糖脆脆 $49
蜂蜜五花茶、清姜蜜糖脆脆
贪心叫店员俾少少朱古力我试试,几香浓而且唔会甜腻,佢话系70%朱古力,都系店家嘅招牌之一。
下次坐船前后,我又有机会食喇~
餐牌: