2022-08-11 48 浏览
今日去大角咀食日本嘢,一间叫做关东酒场嘅餐厅。关东酒场主打饮清酒,同埋食关东煮,系大角咀区内唯一一间食关东煮嘅地方。餐厅带有日式和风装修,好有日本地道居酒屋嘅气氛。最吸引我嘅地方,系清酒放题,可以一次过试晒唔同味道同埋牌子嘅清酒,一边饮,一边品尝日式关东煮,同埋串烧嘅美味。-清酒除咗最高𠮶层,有三层咁多嘅清酒可以随便任饮,由于对清酒认识唔多,职员都好主动,专业咁介绍唔同种类嘅清酒,配搭唔同口味嘅食物。我哋一共试咗9款清酒,比较喜欢嘅有 : 京都匠,纯米大吟酿,淡淡香甜果香,入口微辛。另外比较有印象嘅系 : 作惠乃智纯米吟酿,口感清爽顺滑微甘,果香浓郁,配上串烧一齐食,一流。-关东煮清酒放题会包括几款关东煮,极力推介牛筋,牛肚,猪肠,同埋萝卜,关东煮汤底非常鲜甜,牛筋牛肚煮得非常之淋,萝卜亦都吸晒所有汤嘅精华,好入味,正!-串烧/烧物我哋叫咗一个E set. 清酒蒸蚝同香辣烧蚝两种唔同口味,两款同样可以提升生蚝本身嘅鲜味。蟹膏蟹肉甲罗烧,蟹膏非常浓郁,蟹肉亦都份量多,配上薯片一齐食,送酒简直一绝。串烧方面,日本和牛串同埋牛舌,都冇令人失望,牛味非常浓郁,每一口都系和牛嘅油脂,令人感动嘅味
清酒
关东煮
串烧/烧物
串烧方面,日本和牛串同埋牛舌,都冇令人失望,牛味非常浓郁,每一口都系和牛嘅油脂,令人感动嘅味道。
评分 : 9/10