2024-11-08
一向钟意饮日本清酒🍶, 但找一间完全专注日本🎌酒文化嘅餐厅唔系好多, 听到朋友🗣️话佢公司附近开咗间有堂食又卖日本清酒、威士忌嘅餐厅, 仲要响交通非常便利嘅中环, 所以第一时间去试下🏃。日本酒清酒🍶种类好多,餐厅老板😎系清酒铁粉, 专业知识非常丰富, 除咗比较流行嘅清酒外, 仲有一啲特别好货。🍭大岭三粒米, 寒菊 True White叫咗一套三杯🥃嘅人气皇大岭三粒米,浓度渐增,有米味同水果味,每杯味感唔同, 清酒好玩就系每啖感觉特别,酒味有果甜🍎,甜美润喉易饮。 再来杯寒菊 True White 纯米大吟酿, 微微甘口😋,清爽又有层次, 配炸物🍤一流。🍭冬荫功,麻辣,土匪烧鸡肉串, 吉列炸蚝清酒🍶不一定只配鱼生🦪🦪, 食浓味嘅串烧🍢都系清酒嘅好拍档, 酒感更清新,而且吉列炸蚝🥟品质不错, 炸皮薄薄酥脆, 蚝肉干脆唔胡。 鸡肉串就好惹味, 微辣嘅味道更能突出清酒啲清香。
🍭大岭三粒米, 寒菊 True White
🍭冬荫功,麻辣,土匪烧鸡肉串, 吉列炸蚝