2023-08-04 141 浏览
早几日我同食伴参加咗个活动,就系由渔钏举办嘅<清酒配对之夜>今次活动我同食伴都食得好开心!所以都想特登打篇食评同大家分享吓今次嘅体验!.早几日我同食伴参加咗个活动,就系由渔钏举办嘅<清酒配对之夜> 唔同嘅食材都会特登配搭上最适合嘅清酒,仲特登揾咗个专业嘅唎酒师(清酒嘅侍酒师)同我哋逐一介绍每一支酒嘅特性添!真系非常专业得来好多嘢学到!今次活动我同食伴都食得好开心!所以都想特登打篇食评同大家分享吓今次嘅体验!成个活动,我哋总共试咗六只唔同嘅酒.先付 •南蛮渍、烟肉年糕、日本小茄子 配 不动纯米吟酿无过滤生原酒南蛮渍和烟肉年糕是日本传统的小菜,搭配清酒的清爽口感很不错。.刺身 • 中拖罗2切、油甘鱼2切、真鲷2切、海胆赤虾 配 不动纯米大吟酿山田锦 35% 精米.都是非常时令的食材,品尝时让我垂涎三尺,同时配上精米度甚高纯米大吟酿,绝配!.煎物 •才一 y夕八夕一烧产帆立贝配 不动袋吊大吟酿无滤过生原酒经典的日式料理同时袋吊出来的清酒十分滑身,整件事非常的配合帆立贝.烧物 • 塩烧香鱼 配 不动纯米吟酿生诘原酒鱼头烤到酥脆,鱼身烤到皮酥肉嫩,鱼尾烤到外焦脆内
成个活动,我哋总共试咗六只唔同嘅酒
煎物 •才一 y夕八夕一烧产帆立贝
配 不动袋吊大吟酿无滤过生原酒
烧物 • 塩烧香鱼 配 不动纯米吟酿生诘原酒
鱼头烤到酥脆,鱼身烤到皮酥肉嫩,鱼尾烤到外焦脆内水嫩,鱼骨也能香酥入口!
食事 • 鲍鱼冷素面 配 不动特别纯米吟酿生诘原酒
爽口弹牙的冷面配上生卸酒的清香!好!
甜品 •日本时令生果 配 不动80纯米生原酒
作为美好的嘅收结,完美啊!
先付 •南蛮渍、烟肉年糕、日本小茄子
刺身 • 中拖罗2切、油甘鱼2切、真鲷2切、海胆赤虾