2021-10-14 156 浏览
今次嚟将军澳揾食,估唔到商场入面都有咁有昭和特色嘅居酒屋🏯。所谓的「昭和」,是指日本🇯🇵昭和天皇在位时所使用的年号,而「昭和」,则被视为「古早」气息嘅怀旧代名词。渔钏装潢充满日式渔村风情,墙上挂满日本旧式铁牌广告及公司招牌,充斥住历史同怀旧气息,而且空间宽敞,非常舒服😇。-渔钏嘅特点系定期会有本鲔空运到店,并由日籍料理长亲自操刀解鱼🔪🗡,让大家品尝极鲜美味😀。所谓本鲔系众多吞拿鱼品种中,身价最昂贵、体形最大一种🤩!为左保持新鲜,无冷冻生刽本鲔套餐只会系解刽后做限期三日嘅套餐,真系机不可失☺️!-🔱无冷冻生刽本鲔套餐 每位 $398 ( 日本清酒配对🍶$168)-见到佢有清酒配对嘅选项真系即时双目发光🤩!店家对sake非常讲究,不同嘅菜式都配上对应嘅清酒🍶,比人感觉极度着重细节,钟意饮酒嘅我当然唔会错过!-⚜️前菜三点(吞拿鱼蓉Tapas 酒盗芝士tapas 日式味噌鸡肝酱tapas)单睇个名就已经感受到阵fusion味🤤。从卖相嚟睇,三款前菜都算系非常精美,紫苏叶🍁作底,垫上饼干再配上三种唔同嘅topping,由味道较淡嘅吞拿鱼蓉食起,然后系味噌鸡肝酱,最后系酒盗芝士🧀。「酒盗」芝士叫「酒
单睇个名就已经感受到阵fusion味🤤。从卖相嚟睇,三款前菜都算系非常精美,紫苏叶🍁作底,垫上饼干再配上三种唔同嘅topping,由味道较淡嘅吞拿鱼蓉食起,然后系味噌鸡肝酱,最后系酒盗芝士🧀。「酒盗」芝士叫「酒盗」嘅原因系因为佢太配酒🍶,浓郁嘅咸鲜味以紫苏中和,齿颊留香😋,令人不自觉饮多几啖!
⚜️仁井田自然酒生酛纯米原酒🍶
三点前菜配上呢枝sake。呢款自然纯米原酒所用嘅稻米系无任何化学物同农药✨。虽然呢枝sake都有16.5%,但佢芳醇嘅香气,温和嘅口感,完全无平时饮sake空有酒精味嘅不适,顺口非常🤤。

⚜️炙烧舌拿鱼沙律
店家以炙烧方式逼出吞拿鱼嘅油脂🔥,未上枱已经闻到香味,望见之际更被吞拿鱼吸引到眼球👀,平时三文鱼沙律食得多,估唔到吞拿鱼嘅鲜都可以别具一格,算系食完较重口味嘅前菜嘅一个缓冲。

⚜️本鲔刺身三点 本鲔寿司三点 火炙赤身寿司
不得不说,平时食赤身都唔系好感受到个中鲜味🥲,反而酸味更为突出。但系渔钏嘅本鲔刺身好出色,可能系解刽咗无耐,总算感受到吞拿鱼赤身嘅鲜味🥰,虽然唔系澎湃油香,但淡鲜流溢,都系一番风味😋。大拖罗唔洗多讲,酒脂丰富,入口即化,配上一口sake,满足非常。而火炙赤身寿司同样香气味道俱全☺️。
⚜️石锤糟搾纯米大吟酿🍶
石锤酒造位于西日本最高峰石锤山下,以「名水之町」闻名的爱媛县西条市。呢款酒更系2019日本航空头等舱用酒😲,酒精度同第一枝相似,有17%,但佢呈现出较为浓郁嘅米香☺️,加上些许苹果🍎香气以及酸度,豪气横溢。

⚜️大蚬味噌汤🌊
味噌汤除左大蚬之外,仲洒上一小撮香葱,比起一般咸味主导,进食大蚬时增添左一番海水鲜味🌊。店家选择系寿司后出汤,仿佛为下一次高潮作铺垫,甚具巧思👍🏻。

⚜️吉列鲍鱼串🍢
令人惊喜非常嘅一道菜。店家于海鲜炸物嘅时间把控得非常好🤩,饱鱼爽口软糯,咬起嚟毫不费劲☺️,而外层嘅炸浆香、薄、脆三者兼备,即使唔配沙律酱已经味道丰富😋😋。
⚜️空藏山田锦 生原酒纯米‧大吟酿🍶
进食较为重口味嘅食物,店家配上一枝浓郁嘅sake。此酒使用左「酒米之王」的兵库县产大米「山田锦」,有丰富嘅苹果香气🍎,虽然入口较为辛烈🥵,但余韵悠长,酒香徐徐释放🤤,将餐宴嘅味觉体验推至高峰,一口炸物,一口sake,谈笑风生,甚为美好🥰。

⚜️吞拿鱼蓉丼
套餐食到呢一刻,其实都已经差唔多饱,店家选择以份量适中嘅吞拿鱼蓉丼作为主餐作结😚。吞拿鱼蓉丼洒上芝麻同青葱,淋上豉油,细味住吞拿鱼嘅油香同醋饭嘅鲜美和谐😇。一口接一口,满足咁食饱。

⚜️柚子味雪葩🍨
以柚子嘅酸甜为口腔带嚟一股清新☺️,冰凉❄️嘅触感使人为之一振。酸甜适中,以上划上完美句号。
⚜️京姬柚子柠檬酒🍋
用7个完熟柚子,2个柠檬🍋嘅鲜味酿制而成嘅果酒,酒精度只有7%,但果汁度却有28%😲,淡淡嘅酒感,丰富嘅果香,悠然地完结今日嘅体验🥰😋。