2021-11-16
近排去咗Staycation足一个月,夜晚最好嘅节目当然系饮返杯~酒鬼就是这样练成的!晚晚调酒玩到闷,当然想揾下啲新玩意!最近除咗有Wine and Dine 之外,仲见到有由JFOODO举办嘅大型清酒活动-SEAFOOD LOVES SAKE.~全港约有100间餐厅参与,每款「清酒x海鲜」都系由国际唎酒师Ivan Sean亲自配搭~平时食中菜又真系未试过用清酒去配搭!一于去试下有几特别!咁多间餐厅入面,今次去咗间多次获米芝莲星级推介嘅川粤菜厅-骏景轩~当晚嘅菜式会有薰酒、爽酒、熟酒、醇酒,4款唔同嘅清酒配搭。当中最令人意外嘅系,竟然连水煮鱼咁浓味嘅菜式都配到清酒!即刻同大家分享吓当日嘅配搭~!黄金炸鱼皮、椒盐田鸡腿、蒜泥白五卷(薰酒-月桂冠 爱说话的鲸鱼 纯米酒 )第一款配有清酒嘅菜式系黄金炸鱼皮,黄金炸鱼皮入口松脆,加上满满嘅咸蛋黄,香脆非常!而「爱说话的鲸鱼」入口香甜,感觉清新,平衡返鱼皮嘅咸香同油腻感,浓淡相易,食多几件都唔怕~另外,仲试咗佢地嘅椒盐田鸡腿同蒜泥白五卷,田鸡腿带微辣,肉质嫩滑,只脾仔都几肥美~而蒜泥白五卷就比想像中辣,食落非常惹味刺激!杏汁白肺汤奶白色嘅杏汁白肺
黄金炸鱼皮、椒盐田鸡腿、蒜泥白五卷
(薰酒-月桂冠 爱说话的鲸鱼 纯米酒 )
杏汁白肺汤
奶白色嘅杏汁白肺汤,好少地方做到咁出色,一入口已经饮到浓浓嘅杏仁香,但又唔会过浓,猪肺唔会有腥味,鲜甜非常!
金银蒜粉丝蒸元贝
(爽酒-嘉美心 备中流 纯米大吟酿)
第二款配有清酒嘅系金银蒜粉丝蒸元贝~作为
爽酒嘅备中流 纯米大吟酿,味道同样轻盈清新,少咗第一款嘅甜味,但带有淡淡米香。元贝大大粒,鲜甜弹牙,呷完一啖再食,令元贝嘅鲜味更加突出~
瓦罉胡椒虾
(醇酒-真野鹤 鹤 辛口 本酿造)
第三款配有清酒嘅系瓦罉胡椒虾,打开瓦罉后,立即传来浓浓的胡椒香!刺激嘅胡椒香同大虾味道好夹,而醇酒嘅酒香相对浓郁,唔会俾胡椒味盖过,既能令海鲜提鲜,更多添了一份酒香。
拔丝咕噜肉
餐厅用咗猪颈肉去代替一般嘅排骨,外层由一层又薄又脆嘅糖衣包住,拉起时,表面嘅糖衣仲会拉起丝~入口肉质嫩滑,外脆内软,配上酸甜酱汁,非常醒胃!
水煮桂鱼片
( 熟酒- 达磨正宗三年)
睇到红当当嘅颜色就知道一定惹味非常!大大块嘅桂鱼片,口感十足,鱼片入口嫩滑带点麻辣,如果想刺激一啲,底下嘅粉条绝对能够满足到你!4款清酒当中,以依款味道最女浓厚,熟酒嘅年份越高,颜色会较深。而3年嘅熟酒颜色为金黄色,味道有点像中式的花雕,熟酒的浓醇配上麻辣的感觉,令味道变得更加丰富,刺激非常!
黑松露手撕炸子鸡
松露手撕炸子鸡的精髓,绝对是上方薄薄的脆皮,鸡皮炸得金黄香脆,而手撕鸡则混入了黑松露,令味道大大提升了!
生炒糯米饭
临近尾声,再来一个生炒糯米饭!糯米饭加入了大量腊肠、腊肉、虾米、蛋花及葱花等,饭粒口感烟韧,粒粒分明。每啖也充满著腊味的香味。清酒唔一定只能海鲜!达磨正宗三年同生炒糯米饭嘅味道都非当配合呢!
芋蓉煎堆仔
最后当然系甜品!其实食完以上咁多款菜式已经饱饱,但最后都想食啲甜品作结~芋蓉煎堆仔入口香脆,带点软糯口感,入面包裹著少量芋蓉,带点芋头香,整体唔会太甜,为一餐丰盛嘅晚餐画上完美嘅句号。
📍📍📍📍📍📍📍📍
骏景轩 (湾仔)
湾仔皇后大道东373号英皇骏景酒店1楼
📍📍📍📍📍📍📍📍