2021-07-25
听过温野菜𠮶名好耐,不过从来都未试过,今日想食寿喜烧就黎试下先,香港可以食寿喜烧嘅地方始终都唔系多。餐牌选择好似唔多,有几款定食拣,价钱有正常价有高价,都唔多似饱肚。不过亦有饱肚啲嘅杂炊拣。寿喜烧定食 $398 另加一寿喜烧定食好似包好多野,不过其实份量好少。主角肉类有两款,分别系鹿儿岛茶美豚梅肉,另外可以拣米泽牛黑毛和牛肩脊肉,或者长崎黑毛和牛肉眼,我哋拣左米泽牛黑毛和牛肩脊肉。仲包一个野菜盘,乌冬一碗,同生蛋一只。上完菜之后,服务员问洗唔洗帮手起锅,我哋梗系照杀。服务员先将油脂喺个锅度渌一渌,然后帮手将啲蔬菜顺次序放落个锅度,再加入寿喜烧汤,等个锅滚起之后就由你自己整肉食。鹿儿岛茶美豚梅肉,米泽牛黑毛和牛肩脊肉鹿儿岛茶美豚梅肉,同米泽牛黑毛和牛肩脊肉,每款四块,放喺同一只碟一齐上,有纸条写明系乜肉。鹿儿岛茶美豚梅肉规定左喺个餐度冇得拣,好韧,唔系好得。米泽牛黑毛和牛肩脊肉切到超薄片,冇乜质地可言,证明块牛一定系好贵,牛味都算浓嘅。野菜盘有旺菜,京葱,大根片,红芯大根片,啡金菇,冬菇两大只,春菊,同葛丝。野菜质素参差,旺菜好韧;京葱外皮又系例牌韧;啡金菇吸左寿喜烧汤,好味;冬菇好新鲜
寿喜烧定食 $398 另加一
鹿儿岛茶美豚梅肉,米泽牛黑毛和牛肩脊肉
鹿儿岛茶美豚梅肉,米泽牛黑毛和牛肩脊肉
野菜
野菜盘有旺菜,京葱,大根片,红芯大根片,啡金菇,冬菇两大只,春菊,同葛丝。野菜质素参差,旺菜好韧;京葱外皮又系例牌韧;啡金菇吸左寿喜烧汤,好味;冬菇好新鲜同埋菇味好香;春菊好脆绿;葛丝滑溜烟韧。
生蛋,乌冬
乌冬好稔,冇嚼劲。生蛋系寿喜烧嘅灵魂之一,只生蛋好香,牛肉沾上蛋汁令到块肉更滑而寿喜烧汤嘅味道又淡返少少,仲可以降低温度等块肉易啲入口。
寿喜烧汤味道唔错,少少甜而豉油味香浓,无论配肉类定蔬菜都好正,不过第一轮之后服务员加左寿喜烧汤就沟淡左,味道差天共地,要特别要求加浓啲嘅寿喜烧汁先得。
跟餐可追加三款肉类,价钱打8折,份量全部都系四块薄切。
英国安格斯牛肋肉
英国安格斯牛肋肉 $79.2 另加一
英国安格斯牛肋肉虽然牛味唔算浓,不过好嫩滑。
丹麦豚梅肉
丹麦豚梅肉 $33.6 另加一
丹麦豚梅肉猪味好浓而好嫩滑,少有。
新潟鸡爽肉
新潟鸡爽肉 $39.2 另加一
新潟鸡爽肉非常嫩滑又爽爽哋。
究极之盛合
究极之盛合 $388 另加一
另外叫左个究极之盛合,包四款肉类,每款两块。
鹿儿岛黑毛和牛肩脊肉无乜味,可能因为个寿喜锅已经沟淡咗。
澳洲M9和牛肩脊肉:唔知点解质感碎碎地,不过个寿喜烧锅加返浓啲就好味好多。
长崎黑毛和牛肉眼相比之下嫩滑好多。
长崎黑毛和牛西冷:虽然有少少筋,不过都嫩滑。
另外叫左两份蔬菜,每份嘅份量系一小碟。
山葵菜
山葵菜 $35 另加一
山葵菜超韧。
白舞茸
白舞茸 $38 另加一
白舞茸脆而稔,好新鲜。
总括而言,肉类质素系高嘅,可惜全部超薄切,毫无质感,收得呢个价钱,又好似离谱左少少。服务系中上,可惜服务员太忙,加茶加水都冇时间,只茶杯长期空。今次霸到四人卡位,要跨过少少脚栏入去坐,私隐度高。今餐叫左贵夹唔饱嘅野食,食完即刻要食下午茶。