2021-10-11 755 浏览
周不时行街都会见到时代冰室光鲜既招牌,一眼望过去相当有怀旧嘅特色,充满时代感。今晚决定TRY TRY佢,入到去店铺够大,座位够舒服,餐牌选择非常之丰富,有别传统茶记,绝对可以迎合不同口味的人士。🥢古早卤肉燥饭伴盐酥猪扒 $62卤汁气味飘香,油脂丰富更为润口滑嫩,配埋香口既盐酥猪扒超级下饭😋 卤过的鸡蛋亦好入味。🍴重量级美国西冷牛扒 $98果然系重量级,非常大份,比起肉眼脂肪会较少,不会太肥腻,幼嫩中带少许咬口,牛肉味道香。另外可以配饭/意粉/薯菜/沙律菜/黑椒/蒜蓉汁/洋葱汁,我地选择了沙律蒜蓉汁,味道都好夹。饮品方面我叫左火山华田脆脆冰,朋友叫左黑牛冰,非常有港式味道既饮品。🥢卤炸妙龄脆乳鸽 $48乳鸽外酥里嫩,保留肉汁,食落肉嫩多汁,连骨头都是酥的,好惹味,非常推荐。🥢王牌瑞士鸡全翼2只 $26瑞士鸡翼系香港人嘅集体回忆之一,冇咩人唔钟意食,瑞士鸡翼的精华在于酱汁,鸡翼放进去浸焗,时间越长鸡翼就越入味,味道甜甜的,大人细路都钟意食。🍴黑糖水果雪山一口西多士 $43煎炸得香脆甜甜的港式西多士,绝对是港式茶餐厅的名物,再配上黑糖/水果/雪糕,为晚饭完美作结。

🥢古早卤肉燥饭伴盐酥猪扒 $62

🍴重量级美国西冷牛扒 $98