2018-08-28
2002 浏览
今日約左4個港女(其實係港婦港媽)一齊去洲際入面嘅Nobu食Afternoon Tea安排坐係窗口位,但係當日太陽好曬,所以近窗邊都幾熱下平時酒店食嘅Afternoon Tea多數都甜點多過咸點,但其實本人係愛咸點多D所以今次Nobu就岩晒我口味啦,因為佢有一半係日式因為我地唔飲酒,所以揀「怡茶叙」就已經好足夠「怡茶叙」依個Set包一杯飲品,我就揀左「信幸咖啡」我一揀「信幸咖啡」,個職員已經話我識揀,令到我更加相信應該好好飲。中間個杯就係「信幸咖啡」,果然好好飲,唔苦又甜甜地。其餘個2杯我就唔太記得~上甜品前會先上乾冰營造迷幻嘅感覺(好仙氣~)之後就會續一上甜品,又會介紹下食嘅次序。咸點1)橙皮鬆餅 &蕎麥窩夫 - 唔夠脆,我鐘意食脆口嘅,不過D醬都幾配合2)番茄木魚湯冷烏東 - 好味,煙煙韌韌3)灸燒帆立貝串 - 少少腥,可能刺身會更正4)煙三文魚脆米 - 好好味,脆米有D似台灣嘅米血糕5)雪場蟹玉子杯 - 有蛋香,好味6)龍蝦生菜包 - 如果塊生菜冇咁林就好啦甜點(次序就冇所謂)清酒流心燉蛋 - 有酒香,但我唔太好有酒味嘅甜點柚香凝乳菓子 - 柚子好流心但味道偏
安排坐係窗口位,但係當日太陽好曬,所以近窗邊都幾熱下
所以今次Nobu就岩晒我口味啦,因為佢有一半係日式
因為我地唔飲酒,所以揀「怡茶叙」就已經好足夠
「怡茶叙」依個Set包一杯飲品,我就揀左「信幸咖啡」
中間個杯就係「信幸咖啡」,果然好好飲,唔苦又甜甜地。
其餘個2杯我就唔太記得~
上甜品前會先上乾冰營造迷幻嘅感覺(好仙氣~)
之後就會續一上甜品,又會介紹下食嘅次序。
咸點
2)番茄木魚湯冷烏東 - 好味,煙煙韌韌
3)灸燒帆立貝串 - 少少腥,可能刺身會更正
4)煙三文魚脆米 - 好好味,脆米有D似台灣嘅米血糕
5)雪場蟹玉子杯 - 有蛋香,好味
6)龍蝦生菜包 - 如果塊生菜冇咁林就好啦
甜點(次序就冇所謂)
清酒流心燉蛋 - 有酒香,但我唔太好有酒味嘅甜點
柚香凝乳菓子 - 柚子好流心但味道偏酸
紅莓百爵甜杯 - 我鐘意食紅莓,4個甜點中我最愛
濃香可可蛋糕 - 好甜,我麻麻
我地因為友人有洲際會員卡,所以我地折左都係每人2百蚊左右(好抵呀)
但係一到5點鐘,職員就要我地起身,話可以轉去Lobby門口坐底傾。
當時仲以為會好迫,但原來都有張Sofa同檯仔俾我地摸下杯底嘅~
整體上咸點唔錯但甜點就一般啦~