2016-02-03
今日两个女仔想食烤鱼,就去试间餐厅。入到餐厅,我唔想食多骨的鱼;待应就好好介绍餐厅有边两只少骨(桂花鱼同清江鱼)。我地就叫左桂花鱼另外再外金姑同豆卜做配菜。而我们选择的味道湖南鲜椒味。点完个烤鱼唔洗5分钟就上菜,待应有温韾提示要3分钟之后先可以食。佢仲要用炭炉上,好有心制作的烤鱼。佢用左好虎皮椒同糊椒粒放上鱼面;远闻都有一阵糊椒味。上菜边边位都好干净:佢把条炸到金黄色,条鱼好多肉而且不太干身(仲要好有鲜鱼味。)鱼同索到哂个糊椒粒味,令到条鱼有少少spicy;如果唔系好食得spicy 的人可以点个味。本人极力推介叫豆卜做配菜,因为豆卜易吸味;你先可以食到你想选择的味道是怎样。个汁唔太咸,本人怕太spicy ,故此我无食虎皮椒粒。然后我地好口痕叫左芥末木耳,外表好普通,青青地色应该芥末汁;闻就唔系好大阵芥末味;食落去就有一阵好淡芥末味,木耳好爽口。本人推介菜式:烤桂花鱼(配湖南鲜椒味)
本人推介菜式:烤桂花鱼(配湖南鲜椒味)