2024-07-16
星期五晚上6点2嚟到,当时已经好多食客,成个场已经半满。到7点尾,我地食完离场果阵全满之余,仲有人等位😯完全FEEL唔到所谓香港餐饮业有危机呢件事。睇左好多食评,绝大部分人都一定会点两样野,分别系XO腰果虾干银鱼同埋椒盐鲜鱿,听闻有时鲜鱿仲会卖哂,而改为鱿鱼须添,所以想食嘅话,真系要趁早!! 😏其次比较多人推介嘅系豉油皇炒面、炸蚝饼、镇江猪仔骨,由于实在太多野想食,加上价钱十分相宜,所以两个人叫左四样野,最后食唔哂,要打包😆XO腰果虾干银鱼$118虽然佢个样同配料都似小炒王,但大家小心唔好叫错🤓。 个人觉得呢个小菜无小炒王咁咸;XO味唔浓;炸到脆卜卜嘅银鱼几大条;另外仲有虾干、腰果。唯一缺点系韭菜花切得太短,有D难夹。椒盐鲜鱿$118呢个小菜上枱果阵真系好香鱿味,食落亦不负所望,鲜鱿虽然唔厚肉,但真系好鱿香!! 😋炸粉唔厚,食落油腻感唔重;略嫌咸左少少。咕噜肉$78呢个小菜热到辣口😳个汁偏酸,份量几多,而且食落唔会成旧炸粉,依然食到大大粒肉。豉油皇炒面$58呢个略为逊色左少少🙉,无乜镬气,但胜在大大份,最后食唔哂果个就系佢。四款食物另加一罐可乐,合共$382。嚟呢度食野一定要有心理准备
XO腰果虾干银鱼$118
虽然佢个样同配料都似小炒王,但大家小心唔好叫错🤓。
唯一缺点系韭菜花切得太短,有D难夹。
椒盐鲜鱿$118
😋炸粉唔厚,食落油腻感唔重;略嫌咸左少少。
咕噜肉$78
豉油皇炒面$58
四款食物另加一罐可乐,合共$382。嚟呢度食野一定要有心理准备,街市熟食中心环境嘈吵、地板少少跣,但够光猛、干净程度算唔错、冷气都够凉(当然坐近出入口就未必够凉),喺港岛食到呢个价位嘅小菜,相当经济👍。