2017-06-21
无意中发现呢间湾仔酒店自助餐,平时食一个自助餐都差唔多$500一个人,呢一间餐厅只不过系一半既价钱,计埋折扣,星期一就最抵食,而且系公司附近,就约左朋友一齐去食晚餐餐厅环境不是太大,比较古色古香,食物都是集中系同一区,大概可分为熟食区、海鲜区、粉面区和甜品区,而当中既甜品区就最吸引我!先分享熟食区: 有各式各样的热食,蒸鱼、烤饼、咖哩牛腩、炒菜.. 有炒粉面、煮青口、茄汁虾等…我最喜欢就系焗蚝呀~仲有D蚝汁,唔会太干 还有一个沙律吧,当中的配料亦很丰富!有烟三文鱼、亦有鸭胸肉等… 刺身、海鲜区放系门口位置,我同朋友先食沙律,第二round先开始食海鲜~~ 海鲜唔系太吸引,只有螺、虾、面包蟹和青口等等…个人认为青口同螺比较出色,面包蟹都几多膏,但长脚蟹过为瘦削。不过想想这餐饭的价钱,自然不能要求太多。 旁边有一些天妇罗,吉列虾唔错! 也有一些寿司和刺身,刺身要了三文鱼、吞拿鱼和八爪鱼,但三文鱼色泽一般。 有牛肉食呢,呢个牛味浓,几好~ 有一个粉面档,有几款面同𩠌拣~ 有即煎羊架,羊膻味唔算太强烈,食左一口都几嫩,但我依然接受唔到呀~~睇住朋友食得几滋味! 终于介绍我
先分享熟食区:
有各式各样的热食,蒸鱼、烤饼、咖哩牛腩、炒菜..
旁边有一些天妇罗,吉列虾唔错!
也有一些 寿司和刺身,刺身要了三文鱼、吞拿鱼和八爪鱼,但三文鱼色泽一般。
有牛肉食呢,呢个牛味浓,几好~
有一个粉面档,有几款面同𩠌拣~
终于介绍我最中意既甜品区!!!
甜品方面花多眼乱呢,有好多款甜品!!! 故意留肚等食甜品~~
豆腐花有6款配料落,除左黄糖,仲有红豆、芋圆!!!!
马卡龙样靓,甜度亦唔会太高,外脆内软。
蛋糕有芝士蛋糕、苹果金宝、班兰蛋糕和绿茶蛋糕等…正好前排好想食班兰蛋糕,呢度就有喇,蛋糕好松软呀~
芝士蛋糕几软滑!
一口一小个蛋糕仔
最估唔到系呢个西米露放左D小丸子
最后,我地整左窝夫,整作方法亦好简单:先喷上一些牛油,然后倒上粉浆,等2:30分钟咁就得喇!非常简单呢
可以拣落錬奶、砂糖,我就拣左「笔」三大球movenpick雪糕呀,仲有D topping!!
餐厅用左movenpick雪糕,食完窝夫,我同朋友亦食多几球雪糕先满足!朱古力雪糕最好食,朱古力味最浓。 全晚整体几满意, 侍应执碟快而且好有礼貌,见我唔系好识点整个窝夫,都会主动过黎帮我。野食方面同价钱成正比,始终一分钱一分货,海鲜刺身选择较少,但甜品种类真系令我眼前一亮,三个钟内可以慢慢食~~星期一就真系最抵食!
价钱方面:
自助晚餐: 6:30-9:30
星期一至四 $338(成人),$258 (小童及长者)
星期五至日 $368(成人),$288 (小童及长者)
星期一有7折优惠,另收加一服务费