2019-06-05
今晚约一个住西湾河嘅朋友佢𠮶边食晚餐。朋友介绍我嚟海边一带食嘢。原来呢度叫做Soho East,成条街都系大牌餐厅,简直就系港岛东版既Soho。我哋行行吓就拣咗一间日本餐厅。呢度个Menu超多选择,烧物、炸物、寿司、鱼生、丼饭等等,睇到眼花撩乱。<日本烟熏华美鸡刺身沙律>($98)真系长知识了,原来鸡都可以生食。个鸡刺身系薄切嘅,烟熏过之后,个口感同烟三文鱼差唔多,都系咸咸地,仲保留着刺身𠮶种弹性。<本鲔寿司盛>($255)有三款吞拿鱼,分别在于脂肪比例,每款有两件。赤身吞拿鱼、中吞拿鱼、大吞拿鱼。<彩虹寿司卷>($120)呢个真系打卡一流,仲要大大份添。用咗高质食材牛油果同埋蟹柳一齐卷,每件个面都系唔同嘅鱼生,分别有三文鱼、吞拿鱼、油金鱼、左口鱼群边、凡立贝、象拔蚌。块块鱼生都厚切,每件大到摆唔入口啊!<芝麻豆腐>($18)正常系个前菜,但系我就当做一个健康饭后甜品。<自家低糖玉子烧>($35)都几多旧,上面仲有餐厅个名添。可以拣热或者冻食,我就拣左热食,暖暖胃。<Santory生啤> (
<日本烟熏华美鸡刺身沙律>($98)
<本鲔寿司盛>($255)
<彩虹寿司卷>($120)
<芝麻豆腐>($18)
正常系个前菜,但系我就当做一个健康饭后甜品。
<自家低糖玉子烧>($35)
<Santory生啤> ($78)
冰凉爽透,够晒多泡。
食完行下海旁跟住就搭尾班船番屋企了。
呢度除左位置偏僻少少之外,真系无野可以挑剔。下次可以带屋企人搭船过黎食Omakase。价钱平过尖沙嘴一大截!