2023-09-21
📌港岛湾仔良心牛杂店🍜💛今次嚟到湾仔雄记牛杂 过咗午市时间 出面都仲有一条好长嘅人龙餐厅装修风格系行怀旧港式style🤓舖头有好多旧时嘅杂志同海报 令人回味80 90年代嘅香港情怀🇭🇰今次食佢哋最出名嘅牛杂米😋佢哋嘅港式牛杂系家传落嚟 同出面嘅味都有啲唔同😝佢哋嘅牛杂米里面有牛肠牛肚牛蒡牛肺全部都系由老板每日新鲜制造👍🏻牛杂虽然好多地方都有但系要特别一赞系佢哋清洗得好干净少少令人唔舒服嘅内脏味都无😙先讲讲个汤底 汤底比较浓牛味之余唔会有好多油另外食得出有比较重嘅酒味 小妹就非常钟意呢种味~牛肠喺出面非常少有 食得出非常新鲜牛肺好爽弹😆想特别一提就系萝卜 平时食牛杂都一定会食到萝卜 估唔到佢哋嘅萝卜系咁鲜甜 应该系我食过嘅萝卜里面最鲜甜嘅😍餐厅除咗牛杂出名之外 佢哋嘅 肠粉 糯米饭 同埋其他𩠌菜都好出名 值得大家过嚟一试😎🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌑🥂 饮品:NA👩🏻🍳 环境:🌕🌕🌕🌕🌗💯CP值:🌕🌕🌕🌕🌑✅回头率:🌕🌕🌕🌕🌗💰牛杂米 $55Overall: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (out of ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)📍 雄记美食 (湾仔)地址:湾仔克街6号广生行大厦B座地下B2号舖Hashtags🔎#eatgoo
今次嚟到湾仔雄记牛杂
牛杂虽然好多地方都有
但系要特别一赞系佢哋清洗得好干净
少少令人唔舒服嘅内脏味都无😙
先讲讲个汤底 汤底比较浓牛味之余唔会有好多油
另外食得出有比较重嘅酒味 小妹就非常钟意呢种味~
牛肠喺出面非常少有 食得出非常新鲜
💯CP值:🌕🌕🌕🌕🌑
✅回头率:🌕🌕🌕🌕🌗
💰
牛杂米 $55
📍 雄记美食 (湾仔)
地址:湾仔克街6号广生行大厦B座地下B2号舖
Hashtags🔎
#eatgoodwestsin_wanchai
#eatgoodwestsin_hongkongfood
#eatgoodwestsin_noodles
#eatgoodwestsin_hongkongisland
#eatgoodwestsin_yellow