2024-08-27
📍新蒲岗 陈仪兴玫瑰餐厅因为天气好热,所以最近都冇咩打边炉,但系今日适逢放假,想好好地食个晚餐,于是就嚟咗呢一间位于新蒲岗嘅港式餐厅,一间有好多圆枱既餐厅,方便客人约一大班朋友嚟聚一聚。佢嘅汤底种类选择都好多,可以拣鸡煲、或者好似今日我哋咁叫一个养生锅。今日叫咗个鲍鱼花胶冬瓜汤底,汤底上菜嘅时候,已经见到有几只超大嘅鲍鱼,而且个冬瓜汤好浓郁,好似牛奶咁。店员提醒我哋打边炉之前可以先饮一碗汤头,果然冇令我失望,好鲜甜之余又唔会好味精。今日因为两个人食,所以就冇叫好多配菜,叫咗个牛肉、芫荽粟米饺、豆腐、鲜鱼云同墨鱼滑。本身都谂住唔够饱的话叫多几样𩠌,点知嚟到份份都好大碟,特别佢嘅饺子,因为系手包,所以好大粒,而且材料超爆馅。而墨鱼滑方面,都好弹牙同新鲜,睇得出佢用咗好多墨鱼而唔系剩系得粉。除咗食物以外,最有惊喜系佢哋嘅服务态度,平时去得呢一啲港式边炉餐厅,通常都要叫好耐先会有侍应过嚟,但系佢哋呢度嘅侍应超级friendly,会时刻留意住客人嘅需要,而且经常会行过嚟温馨提示🤎٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و