2017-09-12 746 浏览
和朋友聚聚, 大家都想找间坐得舒服点的泰菜馆吃泰菜, 最终选定油麻地的泰阁. 贪佢设在某酒店内的1楼,真系路过门口都唔多发觉有间泰菜馆.  早一日订了枱, 8人占坐一张大圆枱, 环境阔落舒服, 枱与枱也有一段距离, 大声谈笑也不太影响邻座食客. 泰式烧猪颈肉 - 样靓唔代表好食, 入口太干有点柴皮的感觉, 而且无咩味道活虾刺身 - 好失败, 食落系全无虾味, 应该是用了急涷虾. 炸虾饼 - 虾饼弹牙爽口, 好味泰式酸辣鳯爪 - 基本上这个菜泰国店都唔会失手的. 但我们要中辣, 食入口系唔辣啰 ! 大虾柚子沙律 - 中规中距, 甜酸度都欠了点 菠萝炒饮 - 料足好味烧肉炒椰菜苖 - 够镬气又不太油腻, 椰苖爽脆而不硬串烧鸡.牛 - 牛肉落咗太多松肉粉腌了, 松泡泡咖哩鸡 - 咖哩鸡真系好渣, 空有少少色, 香.味全无....埋单 $1580, 我祗可以说泰阁系一间港式风味泰国菜馆, 如果不太计较味道祗想坐得舒服环境靓靓是可以选择的.

活虾刺身 - 好失败, 食落系全无虾味, 应该是用了急涷虾
炸虾饼 - 虾饼弹牙爽口, 好味

大虾柚子沙律 - 中规中距, 甜酸度都欠了点
菠萝炒饮 - 料足好味

烧肉炒椰菜苖 - 够镬气又不太油腻, 椰苖爽脆而不硬

串烧鸡.牛 - 牛肉落咗太多松肉粉腌了, 松泡泡

烧猪颈肉
活虾剌身