2019-03-28 42 浏览
今日同女朋友去荃湾行街街,行到攰,又系揾野食既时候,想食啲普通野😂见到有间叫楼下冰室,好搅笑个名,见佢地啲装修都好有趣,所以就决定食呢间茶餐厅。入面啲装修好有童年回忆,我谂大家都会有同感。再睇埋个餐牌,我觉得无入错黎😂😂好多香港既特色野食,好经典。我同女朋友叫左几样小食,全部都好好食,十分满足,介绍下先。我地叫左一个叫 炸海鲜芝士豆腐,呢个我第一次食。圆形既豆腐外面有一层芝士,但芝士未吾会太浓,一淡一件,好好味,如果十分满分,呢个小食我比9分,好味又特别,出面食吾到。第二样小食叫左西多士,无错,系西多士。好多香港茶餐厅都有得食,但整得好吾好食,就系问题。佢地系即煮既,热辣辣,上面旧牛油都好快咁溶左,哈哈,好在影得切。佢炸得岩岩好,而且好厚,出面果啲通常好薄。多士入面既花生酱都算多,足料够热又吾硬,好味。真系好厚嫁🥰我地食食下野先记得要叫野饮,我叫左杯红豆冰,女朋友叫左杯华田脆脆。红豆冰好足料,吾太甜,好好味,而且佢地加左忌廉向杯顶,好好味😂😂 细个成日饮红豆冰,好有回忆。杯华田脆脆女朋友都话好好味,但我吾饮华田嫁😂😂我地重叫左我最爱既芝士焗西兰花🥦,西兰花煮得比较淋,岩晒我,太硬既西兰

好多香港既特色野食,好经典。

我同女朋友叫左几样小食,全部都好好食,十分满足,介绍下先。

炸海鲜芝士豆腐

真系好厚嫁🥰

华田脆脆 、红豆冰

杯华田脆脆女朋友都话好好味,但我吾饮华田嫁😂😂

我地重叫左我最爱既芝士焗西兰花🥦,西兰花煮得比较淋,岩晒我,太硬既西兰花好难食。我都推介大家食呢个,好味程度有8.5分😂
焗芝士西兰花

最后我地叫左炸鸡翼同蕃茄通粉。我想讲,个通粉真系好好味,浓浓既蕃茄汤,提升左通粉既吸引力。我连啲汤都饮埋,佢地既蕃茄汤通粉系重点推介食物。如果想食多啲野,重可以加𩠌。
炸鸡翼
蕃茄浓汤通粉

一晚可以食到咁多港式同儿时特色小食,真系好开心好满足,而且佢地价钱吾算贵,合理价钱,大分推介大家去试下。👍🏻👍🏻

2019-03-28
炸海鲜芝士豆腐