2023-06-19 1077 浏览
细妹之前嚟食过大闸蟹宴,已经介绍我要嚟试吓,今日终于同屋企人book枱食晚饭。「辉哥私房菜」主打中菜,款式都几多样化,饮茶点心、怀旧小菜、盆菜、蛇羹宴、九大簋⋯⋯而且都几多新搞作,见到中午有点心放题都好抵食,已经计划下次要嚟试吓。叫得私房菜,都有啲隐世feel,店面唔算好大,设有vip房,啱晒一班朋友book房食饭。餐牌小菜款式多,我哋叫咗四𩠌一汤,都几惊喜可以喺度食到大排栏档镬气风味,同屋企人慢慢叹倾吓偈,愉快的一晚。✥ 粉葛排骨老火汤首先上老火汤,全用新鲜排骨、鲜料煲出嚟,好浓郁但无味精,而且好足料,排骨、猪什、粟米、红萝卜。猪肉煲到好腍,连埋其他汤渣一齐蘸豉油食真系好正,啲𩠌未嚟已经食咗好多。✥ 豉油皇海虾食得出海虾走油时好够镬气,热油将虾壳炸到香脆,而虾肉仍然保持爽弹唔会干晒。酱汁鲜味浓郁唔会过咸,虾壳都沾满豉油香,非常惹味。✥ 姜葱鲜班头腩煲瓦煲上枱时热辣辣,已经闻到味道好香,用新鲜班头腩,鱼味鲜美,厚身啖啖肉,酱汁浓郁惹味,爆香咗嘅姜葱食唔停口。✥ 啫啫鸡煲系港式经典煲仔菜,瓦煲上枱时仲系高温,爆煮得鸡肉香喷喷,发出「啫啫」声,鸡肉入味,件件靓部位,份量都算多。料头干葱、紫

粉葛排骨老火汤

✥ 粉葛排骨老火汤
豉油皇海虾

✥ 豉油皇海虾
姜葱鲜班头腩煲

✥ 姜葱鲜班头腩煲
啫啫鸡煲

✥ 啫啫鸡煲
系港式经典煲仔菜,瓦煲上枱时仲系高温,爆煮得鸡肉香喷喷,发出「啫啫」声,鸡肉入味,件件靓部位,份量都算多。料头干葱、紫洋葱吸尽肉汁精华,汁料味浓但唔会过咸,好有大排档风味。
八珍豆腐煲

✥ 八珍豆腐煲
主角一定系豆腐,外皮微焦挂汁,入口里面好嫩滑,加埋各有口感嘅八珍烩成一煲:虾仁、鱿鱼、肉片、猪肚、花菇、白菜仔⋯⋯口感丰富滋味。个人好钟意花菇大大片吸晒汁好滑,捞饭食一流,呢度个白饭都好唔错,系蒸熟嘅,粒粒分明。
红豆沙

✥ 红豆沙
最后仲有糖水送,系红豆沙,饭后甜一甜。
#辉哥私房菜
地址:佐敦长乐街18号18广场2楼