2018-11-27
今日去左旺角楼上café , 佢系喺一栋唐楼入面, 所以要留心少少要先揾到! 入面系港式怀旧布置, 岩哂钟意怀旧风格嘅人!南瓜浓汤我地今次叫左2个set, 附送餐汤或沙律, 我地两个都拣左餐汤南瓜浓汤, 的确几重南瓜味, 唔会太咸, 饮落仲有少少南瓜蓉, 几特别!菠菜烟三文鱼阔条面主食方面, 叫左菠菜烟三文鱼阔条面, 继上次喺街坊café试完绿色嘅河粉后, 今次又试下绿色嘅阔条面 (两者个样都非常似XD) 不过味道就好唔同, 今次系用黄红椒加上幼竹荀煮嘅阔条面, 油味唔会太重, 反而几重黄红椒味, 三文鱼煮得岩岩好, 唔会太干, 仲有三文鱼嘅鲜味!海鲜带子扁意粉呢碟海鲜带子扁意粉个卖相亦都好似炒河, 但味道就几有惊吉, 系蕃茄底加上彩色样同海鲜煮成, 食起上来酸酸地几惹味, 虾同带子嘅份量就唔多, 只有各2粒, 但都几弹牙爽口!Green Tea latte饮品方面叫左绿茶鲜奶同柚子蜜, Green tea latte有好靓嘅心形拉花! 绿茶味好浓, 相反奶味就显得无咁突出, 如果钟意绿茶嘅朋友一定要试下! 柚子蜜就系普通无特别 (平时自己都冲到果只haha)蓝莓芝士蛋糕跟餐甜品方面我
南瓜浓汤
菠菜烟三文鱼阔条面
海鲜带子扁意粉
Green Tea latte
柚子蜜就系普通无特别 (平时自己都冲到果只haha)
蓝莓芝士蛋糕
跟餐甜品方面我地叫左蓝莓芝士蛋糕, 同平时食嘅差不多, 蓝莓酱加cheesecake嘅配搭好稳阵, 基本上唔会难食haha
意大利芝士蛋糕
另外仲叫左个Tiramisu, 咖啡味好浓, 下层嘅芝士蛋糕都偏甜, 配合一齐食都唔错, 不过自己一个食我就觉得太漏XD