2024-12-16
今日放假,但冇朋友得闲陪我,只好自己周围转转,行吓行吓有啲肚饿而且突然好想锯扒,就打开OpenRice search吓屯市广场附近有冇好介绍,就见到「金凤大餐厅」觉得唔错,就决定去试试。 去到餐厅大约三点左右,门口已经有10多人等待叫号入座,但等左一阵就可以入座,非常好👍。餐厅布置很有怀旧感,地方不大但坐得几舒服。餐牌样样都很吸引,选择多,价钱又合理,但今日我系为锯扒而嚟,所以我叫咗个贵族牛扒餐,五成熟、黑椒汁,加生蒜(另加$2),餐汤要罗宋汤(可选白菌忌廉汤),餐茶叫咗冻柠檬茶走甜 落单后服务姐姐好快就送上热辣辣嘅餐汤和牛油餐包,罗宋汤系用多种蔬菜🫑🥕🥬和辣椒🌶️熬制而成,食到微微辣和蔬菜甜味,系由细饮到大嘅传统口味,再配埋餐包一齐食,简直系绝配。 因近排有啲燥热,所以铁板改为碟上,牛扒份量大,又厚又香,原以为会又柴又韧,但当我切开之后见到牛扒啲肉好粉嫩,入口腍滑,一啲都唔鞋,咬落仲有肉汁,再加埋黑椒汁同生蒜更加惹味,师父控制火候非常到位,超抵赞👍👍👍 今日真系冇失望,餐厅还有很多抵食套餐就留待下一次再嚟品尝吧!😋