2022-06-21
深水埗作为平民美食嘅好地方,周边餐厅多不胜数😋~当中,不得不提烔记,以招牌太子鹅油捞粗作主打,受唔少香港街坊欢迎❤️我记得自己第一次食𠮶阵系外卖嚟呢,叫咗麻辣手撕鸡鹅油捞面,食第一啖就已经被佢哋嘅面惊艳到🫢,面条质感偏硬身,但口感烟韧爽滑,加上秘制鹅油酱汁,食落非常香口🤤今次堂食,我就点咗烧味双并(叉烧并腩仔)。捞面果然唔会令人失望,一样系咁岀色👍🏻。叉烧啱啱好系半肥瘦,所以口感吃落唔会好柴或者好硬。腩仔外皮卜卜脆,肉质非常松软。烧味加埋黄芥酱,味道简直系一流嘅配搭,层次丰富🌈另外,小食方面,我就点咗一份黄金皮蛋。有别于一般嘅黑色嘅皮蛋🖤,卖相系偏向金黄色💛,显得更为晶莹通透;而且,份量都几多,应该至少都有3~4只皮蛋嘅份量😂除咗单点菜式之外,餐厅有提供二人同四人套餐,可以一次过试食唔同招牌嘅菜式 ➕ 小食~以下系餐厅Menu比大家参考下🙈:
以下系餐厅Menu比大家参考下🙈: