2021-03-09 141 浏览
今日老公过咗去荃湾𠮶边见客,其实荃湾𠮶边有好多好嘢食,所以顺势约埋喺荃湾食饭。记得路德围呢头有好多餐厅,今次就过嚟呢边觅食⋯经过楼下冰室,见到有我至爱嘅红豆冰,又有瑞士鸡翼,所以就入咗去试吓。呢间冰室,装修风格偏向怀旧风,摆放咗不少怀旧物品⋯打开个Menu睇睇,都几多食物选择,价钱就同普遍嘅茶记差唔多。今次我哋叫咗招牌胡椒猪肚滑鸡泡饭、厚切猪扒拼煎双蛋饭、瑞士鸡翼、红绿椰冰同忌廉红豆冰。厚切猪扒拼煎双蛋饭,块猪扒唔错,厚实嘅肉质柔嫩入味,加埋流心蛋,捞埋啲饭一齐食真系好正!呢排天气潮湿,食返个胡椒猪肚滑鸡泡饭健脾暖胃。呢个泡饭除咗有爽口嘅猪肚同嫩滑嘅鸡件之外,仲有支竹、咸酸菜、白果、津白、唐芹⋯非常足料!先试啖汤,味道鲜美浓郁,但又唔会腻口,不愧为招牌菜之一。轮到呢度嘅招牌瑞士鸡翼,呢度嘅瑞士鸡翼真系绝对唔马虎。首先系用鸡全翼,鸡翼烹煮嘅火候控制适中,每只鸡翼都可以做到皮爽肉嫩,而且仲好入味,必食推介!最后讲返两杯饮品,先讲杯邪恶忌廉红豆冰,喺红豆冰嘅基础上,加上滑滑嘅忌廉增加咗红豆冰嘅滑度同奶香,真系十级邪恶!杯红绿椰冰平时系冰室好少见,点知真系有惊喜,正!佢个蕃茄浓汤又系招牌之一,

厚切猪扒拼煎双蛋饭

招牌胡椒猪肚滑鸡泡饭

招牌瑞士鸡翼

忌廉红豆冰
红绿椰冰

佢个蕃茄浓汤又系招牌之一,下次可以去试埋佢😋

整体佢个食物质素几好,而且价钱适中,值得推介!
2021-03-08
厚切猪扒拼煎双蛋饭