2020-03-22
第一次入龙门居,正常一场嚟到会扫小食。但以嫁受疫情影响,为咗确保食饭食得安全啲,如果要出街食都尽量拣返餐厅先。之前都帮衬过龙门冰室分店,后来都想试下最原始风味,所以就去咗食龙门冰室。餐厅环境而言,系经典港式茶记感觉,无任何花巧设计,实用为主。我地当日嘅座位对正厨房门口,毫无掩盖,所以厨师讲野都几应声。-传统英式早餐 $68套餐一共包括炒滑蛋、煎午餐肉、德国纽伦堡肠、烟三文鱼、烟肉、炸虾、薯饼、焗豆、多士。以$68免加一呢个价钱嚟讲,呢个餐都几抵食,份量够晒大,男仔食都够饱。烟三文鱼做得唔错,咸香带鲜。多士并非单块蘸取牛油就算,而系整到好似三文治咁夹住牛油,几特别。薯饼同炸虾都唔会炸得过火,香口带酥感。-流心奄列餐 $50可以自选配菜及酱汁,我拣咗猪扒茄汁意粉配奄列。奄列配大量意粉,呢个餐份量同样唔惹少。欣赏猪扒煎得好香,猪肉香浓郁,口感颇松软。可惜茄汁唔够突出,酸甜度逊色。
-传统英式早餐 $68
烟三文鱼做得唔错,咸香带鲜。
薯饼同炸虾都唔会炸得过火,香口带酥感。
奄列配大量意粉,呢个餐份量同样唔惹少。
欣赏猪扒煎得好香,猪肉香浓郁,口感颇松软。
可惜茄汁唔够突出,酸甜度逊色。