2021-09-02 21 浏览
好日都唔会过嚟大埔~但系一个好耐无见嘅朋友叫到,远一远都要去啦~朋友系要见架麻~佢喺大埔返工,我又咁啱放假,所以就决定入去大埔揾佢就佢放工~佢介绍咗呢一间八妹鸡煲,话入大埔一定要食咁话㖞!订咗枱8:30,一到步就即刻入得喇~餐厅内部系旧式香港大排档feel~有霓虹灯挂墙餐牌等等成个感觉几正~坐低咗点嘢食, 首先带咗半只小辣鸡煲先,之后再慢慢拣打边炉嘅配料~等咗15分钟左右鸡煲就已经到啦,一上枱就闻到好香,店员帮我哋炒咗几吓就同我哋讲可以食喇!两个人换只鸡啱啱好,鸡肉都几滑,我重点系个鸡煲酱好惹味,小辣我哋两个都食到!食到尾声啲洋葱都煮到透食落仲正!两个人叫咗两大支ASAHI啤啤佢~ 餐厅有提供到冰桶,Keep到啤酒冰冻真系好紧要!!叫咗呢个手切肥牛(大),份量都真系唔少,而且肉同脂肪比例啱啱好,睇吓啲雪花几靓就知~牛肉味超级重👍🏻猪腩片,睇落好似好肥咁,但食落一啲都唔肥腻仲有啲爽脆!同埋食得出系新鲜嘅唔系啲冰鲜猪!手打鸳鸯滑(墨鱼滑&虾滑)每次打边炉都必点!因为新鲜爽口弹牙!鲜虾云吞 我朋友钟意食所以点嘅我自己就一般般, 不过都几好食嘅我哋仲叫咗娃娃菜同埋炸响铃,炸响铃应该系餐厅新鲜自
好日都唔会过嚟大埔~
手打鸳鸯滑(墨鱼滑&虾滑)
每次打边炉都必点!因为新鲜爽口弹牙!
鲜虾云吞
我朋友钟意食所以点嘅我自己就一般般, 不过都几好食嘅
我哋仲叫咗娃娃菜同埋炸响铃,炸响铃应该系餐厅新鲜自己炸,冇油益味,索咗啲鸡煲汁食好正😋
2021-08-31
  • 即炸响铃