2023-12-21
哗,今次行过东涌终于试到Saigon Etoile,系一间专卖越南街头小食嘅店。一入到去,店舖嘅感觉亲切得滞,三张枱同埋一排摊位座位,睇落好实在。 首先嚟个越式咖啡,咖啡不失为暖笠笠嘅开场白,虽然个人觉得佢嘅浓郁程度未够深,但系甜度恰到好处,啱晒唔钟意太甜嘅我。点了份牛肉河粉来嚟,肉片厚切得嚟鲜嫩多汁,捞埋个汤汁,咸香得嚟唔死咸,真系街头小食嘅极品。河粉条条分明,入口滑溜,啖啖惹味。舖面小小,但呢碗河粉绝对系掂嘅!法包配炒牛肉又点会错过?开餐,法包外脆内软,牛肉咬落去Q弹得嚟不腻,简直系顺滑爽口嘅完美match,一番品尝下嚟,完全可以话系传统同创新嘅美味融合。总括来讲,呢度提供嘅都系港人对越南街头小食嘅地道体验,无需要太复杂嘅味觉刺激,越式糸糕同牛筋汤,每样都实在,食到心满意足。下次有机会,一定会再嚟,希望到时餐单上可以有更多新鲜刺激嘅选择!🍲🥖🥤