2021-01-20 2502 浏览
睇见相熟食友嘅食评,大赞呢一家中西合璧嘅新派素食餐厅,故趁周六方便,同老婆过嚟试试,因为佢喺偏素爱好者,而是日天气又好,暖暖哋加上阳光普照,更可以顺道行一行港岛区嘅行山径。「珺」字,究竟读「君」定「郡」?原来正音喺读「菌」,查查字典解美玉,而店名英文用了「Emerald」,即绿宝石,未知喺咪配合店名,一排梳化椅都用上绿色;然而,从店名,约略感到其所想带出的君子雅气。大部份座位都设晌靠玻璃窗一边,所以,当日阳光充沛,拉下半帘,既有天然光照入嚟,但又唔会太晒,予人感觉宁舍舒服。 而餐厅装修简约得嚟又几雅致,除了一些「草墙」,增加绿油油嘅感觉,每枱更放有鲜花作点缀,多添几分自然气息。 此外,枱上嘅摆设都颇有心思,中西合璧嘅装饰碟,喺打卡焦点;而餐具方面,既有刀叉,亦有筷子,更特别把餐纸巾折成一层层,套上所有餐具,单喺呢样都睇到店家嘅诚意。 反沙腰果(免费)坐落无耐,仲未点菜,侍应先送上小食「反沙腰果」,喺以潮州菜反沙芋嚟处理啲腰果,除好脆口之外,有种粉粉甜甜嘅感觉,而且,个小盛器都份外别致。 再介绍吓餐牌,我估可能仍处开业初期,所以,散点餐牌都只喺以一大版A3纸印出嚟,虽然简单,但都清晰易睇
。
反沙腰果(免费)

反沙腰果
再介绍吓餐牌,我估可能仍处开业初期,所以,散点餐牌都只喺以一大版A3纸印出嚟,虽然简单,但都清晰易睇。大致上,分咗前菜、汤品、主菜、饭面,除咗走蛋奶五辛之外,用料配搭都颇显心思。
散点外,当然有啲套餐供选择,分一人餐及二人餐,当然,套餐点都比散点划算。前者定价$188,包前菜、汤品及主菜(4拣1),后者定价$428,都喺包前菜、汤品及主菜(8拣3),分别在于多一份主菜,以及选择范围亦多啲。而两者都可以额外加配甜品、咖啡,据店员讲,每星期会转一次餐牌,可留意番官方脸书。特别一提,餐厅会将西式嘅用餐体验带入服务中,即喺注重摆盘、留意客人用餐进度、同步上菜……等等
。
昆布天使面配榄油爆珠

不甘于传统,所以,简单嘅冷盘亦可以好有创造性,更加点食用花增加美感。天使面做到好爽口,带点凉意,细味到点点昆布嘅咸鲜味,而橄榄油以分子料理方式做成「鱼籽」嘅效果,一咬即爆,令面条添了几分油润感。
昆布天使面配榄油爆珠
水晶粉捞素翅配芝麻柚子酱

同样喺卖相清秀,透明嘅水晶粉入口好滑溜,加入素翅,令口感多添爽口嘅感觉,再拌以芝麻柚子酱,柚子嘅香味非常突出。如果食我辣嘅,可以试试麻辣酱,相信清爽中带来点点刺激。
西班牙蕃茄波椒汤

点解特别加上西班牙之名,店员话师傅好有要求,蕃茄及红椒都用上西班牙货色,之前食西班牙菜时,都知道西班牙红椒喺特别甜。这一道汤色泽橙红,呷一口,蕃茄味好浓郁鲜活,又带点甜香。此外,较西式咁配上一片西班牙水晶包(Crystal lot,店员介绍时我先识),香脆到不得了,但感觉几似我哋广东嘅油炸鬼。
秘制牛肝菌酸辣汤

简单嚟讲,就喺一道沪菜嘅酸辣汤,亮点就喺加入牛肝菌,不过,饮落就唔喺太觉有菌香,因为胡椒下得重手咗,辣味比较抢;不过,配料仲有木耳、竹笙、豆腐、素翅,而豆腐切到如文思豆腐般幼细,故每一口汤都充满唔同口感。
玫瑰叉烧

主菜之一选了玫瑰叉烧,喺店家嘅推介菜式,初以为个叉烧喺一碟过,但原来细分为两碟,方便我哋各自食(我方便我慢慢影相)。啲叉烧唔会红到好似平常斋铺好色素染到咁红,细问之下,喺用咗自家浸泡嘅玫瑰花茶、自家制嘅玫瑰酱去做,故食落有微微一阵阵玫瑰花香。口感方面,又几像真㖞,咬落外层脆脆哋口,里面就软软腍腍,面头洒了少少开心果仁碎,纯粹令卖相好睇啲。
菠菜瑞可塔芝士云吞

食完道叉烧后,意式云吞及炒双色饭就同步登场。先分享道云吞先,一客里面有3大只意式云吞,选用嘅器皿,菜式嘅颜色配搭,都展现出缤纷嘅一面。手制嘅云吞皮烟韧有咬口,里面填满菠菜及芝士,食味很搭配,而碟中嘅喺上述嘅波椒汤,又可以美味重温。
特色红菜头炒新猪肉炒双色饭

西式代表嘅意大利云吞做得出色,中式嘅炒双色饭又会点呢?卖相同样好靓仔,因为饭粒加入红菜头汁去煲,又伴以紫椰菜,仲加咗几片牛肝菌作点缀,色彩亮丽。一入口,就食到除白米外,就喺加入咗小米,所以叫双色饭,饭粒炒得爽身,绝对食得出喺少油,饭内混有栗米粒、青豆、新猪肉,既口感丰富,亦非常健康。
特色红菜头炒新猪肉炒双色饭
店员知我哋啲甜品喺共享,所以,好醒目自动送上一套新嘅碗碟。
脆皮燕麦奶 +$30

有啲人对乳制品会有敏感,所以,由植物所做嘅燕麦奶就为呢一类人提供多一个选择。而呢一款卖相西化嘅甜点,炸到金黄,伴以杂莓及芒果汁,睇样已经好吸引吓。外层沾上面包糠,炸过后入口自不然非常之香脆,重点喺一啲都唔油,而里面嘅燕麦奶咬落软滑,感觉有啲似食顺德名菜大良炸鲜奶,总之就好睇又好食。
生磨莲子露 +$30

另一款纯素甜点拣咗生磨莲子露,皆因芝麻糊、花生糊、合桃露……等等乜糊物露都食得多,莲子露就印象中喺第一次喇。够胆称为生磨,就唔喺现成货,稀杰度啱啱好,口感十分绵密,而且,莲子味浓郁而清甜,此外,里面仲有加有原粒莲子,非常好食嘅中式甜点,果然真材实料。
生磨莲子露
晌每一个环节,无论前菜、汤品、主菜,抑或甜品,都有西式、中式可拣,既可迁就到唔同口味嘅人,又可以有机会试到中西素食嘅唔同处理手法,最难得喺,无论中式,还是西式,菜式都做得色香味全,师傅可谓使出浑身解数
。再者,用餐环境,以及服务,都予人称心满意,老婆亦少有哋大赞今餐好好。