2023-08-11 30 浏览
位于佐敦吴松街的老长沙湘菜馆系新开的第四间分店。平时都比较少食湘菜,梗系要食下正宗嘅味道啦。我同朋友都俾佢菜单上的quote 吸引住 「男人的 加油站 女人的幸福湾」麻辣鱼皮爽脆嘅鱼皮,口感好弹牙。麻辣嘅香味令到本身无咩味道嘅鱼皮好惹味,蒜头,花椒,辣椒,香葱同芫茜嘅比例都好平衡,唔会太抢左鱼皮嘅角色。农家小炒肉好有炉气风味嘅一道小炒,炒猪肉之余仲有炸油渣!香味增加立即100倍,椒嘅籽刮得好清,所以可以食到椒本身嘅甜味,所以成道菜猪油嘅香,猪肉嘅爽,椒嘅甜都食到爆炒腰花炒猪腰今时今日真系唔系度度都有得食,通常都净系得猪肠同猪润。猪腰炒落真系好食好多,同埋佢旧都尽显刀功,切得一格格好幼细咁,食起上嚟赏心悦目。大盘有机花菜类似椰菜花咁,但食落口感似西兰花多d, 夹埋啲猪腩肉碎一齐炒,多左一阵猪油嘅香,同埋一碟都菜都几大碟,好抵食。干锅鸡呢个就更加系饮啤酒就一流,麻烦够哂刺激,鸡件斩得细细一旧旧,可以慢慢一路饮啤酒一路慢慢食,食极都仲有,酱汁用嚟捞饭更加系绝配,建议一定要叫多几个饭。

麻辣鱼皮

农家小炒肉