2019-01-24 73 浏览
今日同爸爸喺铜锣湾办完年货,去一出地铁站就到的京都广场揾食。咁大个人好少食湖南菜,爸爸一眼就睇到上面有间个名几得意的湘菜馆,叫「湘聚渔乐圈」听说只系开了一个月,人不算太多。价钱唔算平,不过都系一般中菜的价钱花生好有以前上酒楼的感觉!鸡汁脆笋简单系鸡汤系衬托下,芛丝切成一条条。简单加上少少猪肉丝,清清地。小炒王用左青辣椒炒,越食越刺激。无返咁上下功力实在顶唔顺,唔食得辣的人建议唔好叫。柠檬酸菜鱼先呷一口汤,热辣辣,多得厨师最后淋上滚油!不太酸不太呛,味道恰恰好!鱼用上鲈鱼,加一百元可以改做贵花鱼!鲈鱼好滑,已去骨,而且好新鲜。入面仲有大豆芽和薯粉,不过薯粉有欠烟韧,看来煮过龙了。酸菜煲到出哂味,所以尝不到真正的味道。最后加番一碗白饭,够哂满足。初尝湘菜,幸好爸爸也十分满意。

价钱唔算平,不过都系一般中菜的价钱

花生好有以前上酒楼的感觉!

鸡汁脆笋

小炒王
用左青辣椒炒,越食越刺激。
无返咁上下功力实在顶唔顺,唔食得辣的人建议唔好叫。

柠檬酸菜鱼

最后加番一碗白饭,够哂满足。初尝湘菜,幸好爸爸也十分满意。